Sreda, 26. novembar 1997.

IZJAVA JUGOSLOVENSKOG MINISTRA PRAVDE O ODNOSU JUGOSLOVENSKIH GRADJANA PREMA HASKOM SUDU

Prijavljivanje Tribunalu je licna stvar gradjana!

Ministar Knezevic je dobrovoljnu predaju grupe Hrvata ocenio kao gest "koji za cilj ima politicki efekat"

Beograd, Beta. - Jugoslovenski ministar pravde Zoran Knezevic izjavio je da je prijavljivanje Haskom tribunalu stvar odluke samih gradjana, a da ce se SRJ prema takvim odlukama odnositi sa raz umevanjem.

- Dobrovoljno prijavljivanje Haskom tribunalu je izbor i odluka svakog naseg gradjanina. SRJ nece u tom pravcu na bilo koji nacin insistirati kod svojih gradjana, a prema eventualnim takvim odlukama odnosice se sa razumevanjem - rekao je Knezevic, u intervjuu "Vecernjim novostima".

Dobrovoljnu predaju grupe Hrvata Tribunalu jugoslovenski ministar ocenio je "vise kao gest koji za cilj ima politicki efekat, nego sto predstavlja izraz dobre volje Hrvatske da iskreno saradjuje sa t ribunalom u Hagu". On je predaju grupe Hrvata ocenio i kao "metod novog politickog pritiska na SRJ da ispuni zahteve medjunarodne zajednice o ekstradiciji" nekih njenih drzavljana, sto bi, kako je is takao, "bilo suprotno Ustavu SRJ".

Savezni ministar pravde je rekao da jugoslovenski organi "do danas nisu dobili odgovor" od Haskog tribunala, od kojeg su "zatrazili konkretne dokaze, to jest cinjenicnu gradju koja bi posluzila kao o snov za eventualno pokretanje krivicnog postupka u skladu sa nasim propisima" protiv trojice oficira bivse JNA, optuzenih za ratne zlocine u Vukovaru.

Knezevic je ocenio da su zahtevi iz Hrvatske da SRJ plati ratnu odstetu "u funkciji novog pritiska na Jugoslaviju, radi realizacije nekih drugih neosnovanih zahteva, sto im nece proci". On je istakao da takvi zahtevi "mogu otezati" donosenje sporazuma sa Hrvatskom, koji su znacajni za obe strane.

- SR Jugoslavija nikada nije bila u ratu sa Hrvatskom, bila je to secesija i ne postoji nijedan medjunarodni dokument u kome je nasa zemlja pravno okvalifikovana kao agresor, da bi je to obavezivalo na placanje ratne odstete bilo kome, pa i Hrvatskoj - izjavio je Knezevic. On je dodao da podrzava inicijativu jugoslovenskih krivicara za osnivanje posebnog saveznog tela za borbu protiv kriminala.

OEBS zadovoljan konstitutivnim sednicama opstinskih veca Mostara

Mostar, Beta. - Predstavnici medjunarodnih organizacija i agencija u Mostaru izrazili su zadovoljstvo time sto su juce odrzane konstitutivne sednice svih veca mostarskih opstina. "To je zaista vazan korak ka formiranjue gradskog veca grada Mostara", rekao je na konferenciji za stampu sef regionalne kancelarije visokog predstavnika medjunarodne zajednice za BiH Martin Garod. Garod je izraz io zadovoljstvo i time sto ce se u ponedeljak odrzati sednica kantonalne skupstine na kojoj ce se, izmedju ostalog, razgovarati o rotaciji celnih ljudi Hercegovacko-neretvanskog kantona. Sef kancelar ije OEBS-a u Mostaru Dejvid Foli, koji je rekao da je OEBS "izuzetno zadovoljan" sto su izbori za Skupstinu RS protekli mirno. "Sada sa interesovanjem cekamo rezultate", dodao je Foli.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /