Sreda, 26. novembar 1997.

DRAGAN SAKIC, IZ NOVE RADIKALNE STRANKE O NEOBICNOM PUTESESTVIJU SVOJE PREDSEDNICKE KANDIDATURE

Izborna komisija bira predsednika

"Preskakanjem" rokova, Republicka izborna komisija oduzima mogucnost ljudima da na vreme isprave nedostatke u izbornoj dokumentaciji, "prekobrojnima" linearno skida broj potpisa cime sebi uzurpira pr avo da, uz podrsku nekih lidera, bira predsednika Republike

Sa konacnog spiska kandidata za predsednika Srbije izostavljeno je, izmedju ostalih, i ime Dragana Sakica, predsednika Nove radikalne stranke - stranke naroda iz Krusevca - inace poslanika SRS iz biv seg skupstinskog saziva, uprkos urednoj dokumentaciji za koju je dobio i pismenu potrvrdu. Za razliku od nekolicine koji su otpisani posto su dobili resenje da ispunjavaju uslove za izborno nadmetanj e, Sakic nije dobio nikakav zvanican odgovor Republicke izborne komisije.

"Moja stranka je u nedelju, 16. novembra u 22 sata, dakle dva sata pre isteka roka, podnela kompletnu izbornu dokumentaciju sa 11.928 potpisa. Republicka izborna komisija bila je, po zakonu, duzna da me, u roku od 24 sata obavesti na cemu sam da bih imao vremena da otklonim eventualne nedostatke. Umesto toga zvali su me tek posle tri dana - u sredu, 19. novembra uvece, da bi mi, u mucnoj atmosfe ri u kojoj sam se osecao kao na optuzenickoj klupi saopstili da mi je priznato samo 7.128 potpisa. A imali su bezbroj mogucnosti da me na vreme o tome obaveste - od faksa, telegrama, do kurira, o tel efonu i da ne govorimo", navodi Sakic.

Time je RIK napravila ozbiljan zakonski prekrsaj, tvrdi Sakic, pozivajuci se na Zakon o izboru narodnih poslanika.

"Morali su bez odlaganja da izdaju resenje o utvrdjivanju kandidature. Oni su, medjutim, sve bacili pod noge. Tek su me treceg dana telefonom zvali da dodjem. To sam clanovima RIK i sudijama Vrhovnog suda i rekao, jer bi trebalo da znaju sta znaci zakonski rok".

"Time sto nisu reagovali u roku od 24 sata oduzeli su mi od onih 48 sati koji mi, po zakonu, pripadaju za otklanjanje nedostataka u dokumentaciji. Uprkos tome ja sam vec sutradan, u rekordnom vremenu od 24 sata, doneo 4.000 novih potpisa, koje smo imali u rezervi. Oni su u RIK zanemeli od cuda i ostali nemi do danasnjeg dana, jer me ni o cemu potom nisu obavestili, cime su napravili nov zakonski prekrsaj. Time je RIK uzurpirala sebi pravo da ona izabere predsednika Republike. Na moj zahtev da mi dostave kopiju odbacenih potpisa, oni su to odbili da urade, sto me navodi na zakljucak da su ra dili proizvoljno".

"Kada su me sa dva dana zakasnjenja iz RIK zvali da mi kazu da ne priznaju odredjen broj potpisa, otvoreno sam im rekao: Kazite mi sada ko ce mene zastititi od vas. Sticem utisak da je Vojislav Sesel j trazio da me likvidirate sa spiska". Sekretar RIK Nebojsa Rodic na to nista nije odgovorio. Uporno je cutao, cime potvrdjuje nasu sumnju da je i Seselj u to umesao svoje prste tim pre sto mi je jed an visoki funkcioner RIK licno, jos kada sam podnosio dokumentaciju, saopstio da se Seselj za mene raspitivao, a posebno ga je zanimalo da li sam se kandidovao. Necemo u sukob ni sa kim, ali Seselja ne priznajemo kao radikala i on to vrlo dobro zna, plasi nas se, pa zato je i odbio nas poziv na TV-duel u Krusevcu", kaze Sakic.

"U medjuvremenu sam jos mnogo drugih stvari saznao - da su jos nekima linearno skinuli broj potpisa na 7.000, verujuci da nece stici da pribave nove. Od nekih su trazili da se dobrovoljno povuku. Nek i su se, poput Ratka Mijailovica iz Univerzalistickog pokreta uplasili i popustili pritisku ali ja nisam, jer nisam od juce. Imam iskustvo. Uostalom, bio sam i narodni poslanik u ovoj skupstini i zna m sta se i kako radi", izjavljuje Dragan Sakic.

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /