Sreda, 26. novembar 1997.

RATKO VUKOTIC, PREDSEDNIK VRHOVNOG SUDA CRNE GORE POVODM ZAHTEVA SAVEZNOG DRZAVNOG TUZIOCA

Jokanovic ce dobiti trazene predmete

Podgorica. - "Mi cemo, normalno, postujuci pravila sistema, saveznom drzavnom tuziocu dostaviti sve predmete koje je trazio u vezi sa birackim spiskovima" - izjavio je za "Nasu Borbu" Ratko Vu kotic, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore.

On je potvrdio navodno da je Demokratska partija socijalista, koju zastupa Momir Bulatovic, pokrenula dvije inicijative kod drazvnih tuzilaca Crne Gore i SRJ za pokretanje zahtjeva za zastitu zakonit osti. "Nama je drzavni tuzilac Crne Gore vec trazio jedan broj predmeta i mi smo ih njemu dostavili, a od saveznog drzavnog tuzioca zahtjev smo dobili prije dva dana" - naglasio je predsjednik Vukoti c, konstatujuci pritom da je izjava Vukasina Jokanovica nepotrebno podigla politicku prasinu i otvorila sumnju da li ce Vrhovni sud Crne Gore trazene predmete dostaviti.

"Kod nas se ta dilema uopste ne postavlja. Kao i do sada izaci cemo u susret saveznom drzavnom tuziocu da bi mogao da procijeni da li ima osnova za intervenciju" - rekao je Vukotic.

Na nase pitanje da li se time moze posumnjati u regularnost predsjednickih izbora u Crnoj Gori, predsjednik Vrhovnog suda istice da je savezni drzavni tuzilac zatrazio na uvid svega dvadesetak predme ta, od oko 13.000, koliko je Vrhovni sud rijesio u vezi sa birackim spiskovima. To su, zapravo, oni predmeti, koje su poslanici Demokratske partije socijalista - Momira Bulatovica, dokazujuci navodnu izbornu kradju, vec iznosili u toku aktuelne skupstinske rasprave.

Gospodin Vukotic naglasava da je Vrhovni sud prilikom rjesavanja tuzbi gradjana zbog upisa u biracke spiskove sprovodio republicki zakon i da je veliko pitanje moze li savezni drzavni tuzilac uopste pokrenuti postupak za zastitu zakonitosti, posto je on iskljucivo nadlezan za sprovodjenje saveznih zakona.

"Ali i ako nadje takav osnov o tome ce odlucivati Savezni sud" - podvukao je Ratko Vukotic.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /