Sreda, 26. novembar 1997.

DALJINSKI UPRAVLJAC

Prostak u noci

Teofil Pancic

Kazu da drustvo u kojem mediji i novinari postaju vest - umesto da vesti proizvode, distribuisu ili analiziraju - ima nekih ozbiljnih problema. Ne znam da li smo mi dokaz u tom pravcu, posto je dekad encija ovde toliko uzela maha da vise nista nije ozbiljno. Ipak, neki likovi i dela kao da potvrdjuju tvrdnju iz prve recenice. Eto, na primer, Dragan Kojadinovic: svi znate coveka, to je onaj sto ga periodicno izbacuju sa Studija B, a on se u pravilnim razmacima vraca, dokazujuci da je svaka pobeda uljudbe i civilizacije nad stihijama divlje prirode samo privremeni uzmak ovih potonjih, koje ce sledeci put jos zesce da udare na nezasticene ljude i novinare. Secate se kako je D. K, pracen Aforisticarem, onomad bakandzom ritnuo vrata Studija B, pohitavsi u reziju da zaustavi Rojter... Naravno , ta slika ce ostati zauvek u pamcenju svakoga ko je imao (ne)srecu da je vidi.

Sef Studija B naucio je gorku lekciju iz te epizode, i sada se marljivo trudi da ponovo negde ne ispadne "glup po drustvo": posto je to, u slucaju izvesnih pojedinaca, celodnevan posao, jasno je zast o se na sadasnjem Studiju B tako bolno oseca odsustvo bilo kakve suvisle koncepcije - sef ne postizava da misli, suvise je zauzet makazama; drugi, pak, ne smeju da misle - suvise su zauzeti pogadjanj em sefovih zelja... Program, tako, ispada rezultanta ovih dveju osujecenosti - sto ce reci, spasavaj se ko moze.

Totalno oduzet carima makaziranja svega postojeceg, Kojadinovic je prosle nedelje dopustio sebi potez kojeg se ne bi dosetio ni Dragoljub Milanovic: iz emisije "TV mreza" - koja nije produkcija Studi ja B, nego se samo prikazuje na njemu kao rezultat saradnje s Medija centrom - ovaj umetnik seckanja samovoljno je, protivno i ugovoru i boljim obicajima, izrezao dva priloga (inace, uredno najavljen a u novinama) koji, po njegovom misljenju, mogu da nateraju lakovernog gledaoca da pomisli nesto lose o predsednickom kandidatu Vuku Draskovicu. Human i sazaljiv prema ovom upornom kandidatu za drzav nika - kao Milanovic prema Milosevicu - Kojadinovic to nije mogao da dopusti, jer to zaista nije lepo. Ja sam te veceri sedeo sucelice malom ekranu mog TV prijemnika, besan u svom ubedjenju da me "TV mreza" prevarila - sutradan se ispostavilo da stvari stoje sasvim drugacije. Eto, cak ni ja, inace uvek spreman da poverujem u svaku nepodopstinu na temu poznatog lika i apsolutno nepoznatog dela Dr agana Kojadinovica (coveka koji je, po vlastitom priznanju "izmislio nezavisno novinarstvo", ali je zaboravio da ga patentira), nisam mogao da poverujem da bi taj gospodin ucinio tako nesto. Pa posle kazu da neko ima negativne predrasude prema njemu - stvari, bre, stoje sasvim obrnuto!

Pred takvim potezima, suptilnim poput ljubavne rike nislkih konja, zastaje i kvari se svaki "kriticki aparat". Covek koji moze tako bezobrazno i trapavo da cenzurise cak i tudje produkcije nije nista drugo nego samoproglaseni Vlasnik Stvarnosti. A tu nikakva TV kritika ne moze nista - to je posao za druge.

Novosadski avangardista Vujica Tucic ima zbirku pesama "Prostak u noci". Ne znam zasto sam se bas tog naslova setio saznavsi sta se dogodilo s "TV mrezom" - bice da sam, jednostavno, zamislio vrednog Kojadinovica kako hara makazama po montaznom stolu, dok se dvomilionski Beograd, njemu ni do kolena, presijava negde duboko dole, dvadeset i kusur spratova ispod njegovih trudbenickih ruku. Ne znam otkud mi ta asocijacija? Jer, mozda je covek, ipak, operisao danju?!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /