Sreda, 26. novembar 1997.

SKUPSTINA CRNE GORE USVOJILA ZAKLJUCKE ZA IZLAZAK IZ POSTIZBORNE POLITICKE KRIZE

Bulatovicev DPS najavio nastavak politickih protesta

Odbacena rezolucija dela DPS kojom je trazeno ponistavanje predsednickih izbora. Za predlog zakljucaka Odbora za politicki sistem glasale sve poslanicke grupe, Bojovicevi "narodnjaci" su se uzdrzali, a "bulatovicevci" nisu ni glasali, izuzev Zorana Zizica koji je bio protiv. U duzem obracanju parlamentu Momir Bulatovic izjavio da nikada nece priznati rezultate izbore

Cetinje. - Poslije dvanaestodnevnog debatovanja o aktuelnim politickim prilikama u Crnoj Gori, nakon predsjednickih izbora, koje je inicirala Bulatoviceva DPS, crnogorski parlament je juce usv ojio zakljucke koje je predlozio Odbor za politicki sistem i rezoluciju koju je ponudila poslanicka grupa DPS na cijem je celu Milica Pejanovic-Djurisic. I pored upozorenja potpredsjednika republicke vlade Miodraga Vukovica, da se parlament ne izjasnjava o rezoluciji koju je ponudila poslanicka grupa Bulatoviceve DPS jer je rijec o neustavnom aktu, parlament je glasao i o toj rezoluciji, koja je predvidjala ponistavanje oktobarskih izbora za predsjednika Crne Gore.

Za zakljucke koje je predlozio Odbor za politicki sistem glasale su sve poslanicke grupe, osim poslanika Bulatoviceve DPS. Prilikom izjasnjavanja o rezoluciji DPS na cijem je celu Milica Pejanovic-Dj urisic, poslanici Bojoviceve Narodne stranke su se uzdrzali, dok "bulatovicevci" nijesu uopste glasali, izuzimajuci potpredsjednika parlamenta Zorana Zizica, koji je glasao protiv. Bojovicevi "narodn jaci" uzdrzali su se i prilikom glasanja o rezoluciji Bulatoviceve DPS.

Na predlog grupe poslanika Bulatoviceve DPS, o njihovoj rezoluciji i predlogu zakljucaka glasalo se po prozivci, dakle javno, dok je drugi tekst rezolucije usvojen tajnim izjasnjavanjem poslanika.

Iako poslanicka grupa Bulatoviceve DPS nije podrzala zakljucke kojima se utvrdjuje nacin razrjesavanja politicke krize u Republici, Momir Bulatovic je licno najavio da ce njegova partija ucestvovati u njihovoj realizaciji. U svom duzem obracanju parlamentu, aktuelni predsjednik Crne Gore istakao je, medjutim, da oni nikada nece priznati rezultate izbora za predsjednika Republike, da ce nastaviti da dokazuju izbornu kradju i politicke proteste.

Prema tekstu usvojenih zakljucaka (da podsjetimo na najvaznije) do kraja tekuceg redovnog zasjedanja, crnogorski parlament treba da usvoji paket izbornih zakona, u ciju ce izradu biti ukljuceni preds tavnici vlade i svih politickih stranaka zastupljenih u republickom parlamentu. (U cilju realizacije ovog zakljucka, juce je iz procedure povucen predlog zakona o finansiranju politickih stranaka). U zakljuccima je predvidjeno da se prijevremeni parlamentarni i lokalni izbori odrze u periodu od sredine aprila do poslednje sedmice maja iduce godine, a da im prethodi formiranje visestranacke prela zne vlade, ukoliko za to bude interesa i saglasnosti.

U rezoluciji koju je parlament usvojio, navedeno je, uz ostalo, da su protekli izbori za predsjednika Republike "bili demokratski, regularni i da izrazavaju slobodnu volju biraca", a politicki istomi sljenici Momira Bulatovica pozvani su da "djeluju u okviru institucija vlasti, da postuju zakone i odluke nadleznih organa".

Posto je prije prekida sjednice parlamenta bio zavrsen prvi krug rasprave o temi na dnevnom redu, juce je, na predlog poslanickog kluba DPS na cijem je celu Milica Pejanovic-Djurisic, odluceno da se u drugom krugu pravo na izlaganje da po dvojici predstavnika poslanickih grupa i vlade. Ovoj racionalizaciji protivila se poslanicka grupa Bulatoviceve DPS, smatrajuci da joj se, na taj nacin, onemo gucava da pred parlament i javnost iznese jos dokaza i argumenata u prilog svojoj tvrdnji o izbornoj kradji.

- Uvazavajuci razloge i argumente o neregularnosti predsjednickih izbora koji su izneseni tokom skupstinske rasprave, Narodna stranka ipak smatra da ne postoje institucionalne, pravne i fakticke pret postavke da se sprijeci dolazak na vlast kandidata koji je dobio vise glasova. On sam, normalno, nosice hipoteku te neregularnosti - kazao je Bozidar Bojovic, govoreci u ime svog poslanickog kluba. O n je, pri tom, upozorio da "bezuslovno insistiranje na ponavljanju predsjednickih izbora vodi u politicki corsokak".

Sef poslanicke grupe Narodne sloge Predrag Popovic izrazio je zadovoljstvo zbog toga sto je ono sto je predvidjeno tekstom sporazuma vlade i vecine parlamentarnih stranaka "sada postala opsteprihvace na formula", i naglasio da ova poslanicka grupa u potpunosti prihvata predlozene zakljucke".

Ferhat Dinosa, sef poslanicke grupe Demokratske unije Albanaca, iskoristio je priliku da apeluje na sve da se sadasnje politicke napetosti u Crnoj Gori razrjesavaju demokratskim i mirnim sredstvima.

Istupajuci u ime poslanicke grupe Bulatoviceve DPS, Vuksan Simonovic je ponovio ocjenu da se Crna Gora nalazi u dubokoj politickoj i drzavnoj krizi, i konstatovao da su prijevremeni parlamentarni izb ori uslov za razrjesenje te krize. Objasnjavajuci zbog cega nijesu pristali na formulaciju o zakljuccima koji se tice formiranja prelazne vlade, Simonovic je, kao i na sjednici Odbora za politicki si stem, izrazio strah da bi mogli biti prevareni od sadasnje vlasti.

- U bezbroj navrata ste nas uvjerili da vam je tesko vjerovati na rijec - kazao je Simonovic, obracajuci se svojim bivsim partijskim drugovima.

Iako trenutno ne pripada nijednoj od poslanickih grupa, pravo na rijec u drugom krugu dobio je poslanik Stefan Susic (Susic je svojevremeno napustio Bojovicevu Narodnu stranku). On je, pored ostalog, istakao da Crna Gora nije ni u kakvoj drzavnoj i politickoj krizi, vec da je u krizi samo politicka grupacija Momira Bulatovica, koja sada postavlja neprihvatljive uslove. Susic je upozorio da toj g rupaciji ne treba ciniti nikakve ustupke, vec da ih treba uvesti u institucije sistema.

Osim sto je upozorio parlament da se ne izjasnjava o rezoluciji koju je ponudila Bulatoviceva SPS, posto je rijec o neustavnom aktu, potpredsjednik vlade Miodrag Vukovic ukazao je i na posljedice koj e moze da izazove vaninstitucionalno ponasanje partije ciji je kandidat izgubio na predsjednickim izborima.

Posto je iz procedure povucen Predlog zakona o finansiranju politickih stranaka, sjednica je okoncana nakon rjesavanja nekih manje znacajnih pitanja i odgovora na poslanicka pitanja sa pocetka sjedn ice.

D. Vukovic

Iz izlaganja Momira Bulatovica

"Nastavljamo svojim putem..."

Na pocetku duzeg obracanja parlamentu, aktuelni predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic ocijenio je visednevnu parlamentarnu debatu "kao izuzetno korisnu", ali je izrazio zabrinutost zbog "dubine poli ticke i drzavne krize u Crnoj Gori", koja se, prema njegovom misljenju, pokazala i tokom zasjedanja parlamenta. U vezi sa zakljuccima, koje ce nesto kasnije parlament usvojiti, on je izrazio nadu da su oni "korak u dobrom pravcu", ali je istakao da je to "apsolutno nedovoljno", jer nije prava reakcija na krizu u Republici.

Najavljujuci da njegova partija zakljucke nece podrzati, Bulatovic je istovremeno dodao da ce "biti spremni da u njihovoj razradi kasnije ucestvuju".

Naglasavajuci da njegova partija nece priznati oktobarske predsjednicke izbore, Bulatovic je najavio dalje planove u pravcu njihovog osporavanja.

- Ulozicemo sav svoj politicki, intelektualni i moralni kredibilitet da u to ubijedimo sto vise ljudi - kazao je on, informisuci parlament da je u toku izrada tzv. "crne knjige o predsjednickim izbor ima u Republici Crnoj Gori", i da ce biti nastavljeni politicki protesti njegovih pristalica.

Bulatovic je informisao parlament i o tome da je njegova partija pokrenula postupak kod Saveznog suda oko ocjene zakonitosti onoga sto je radio Vrhovni sud Crne Gore, najavljujuci mogucnost da Savezn i sud ponisti hiljade rjesenja Vrhovnog suda Crne Gore o upisu novih biraca izmedju dva kruga predsjednickih izbora.

- Mi nastavljamo svojim putem - kazao je na kraju svog obracanja parlamentu aktuelni predsjednik Crne Gore, isticuci pri tom, da se ovim skupstinskim zasjedanjem ne zavrsava politicka kriza u Republi ci, ali ni proces trazenja izlaska iz nje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /