Sreda, 26. novembar 1997.

POGON ZA OPRAVKU VOZILA NA DORCOLU SEST MESECI POSLE POZARA

"Iz jedne konjusnice u drugu"

Stanje nepromenjeno: Izgoreli pogon GSP
FOTO: N. Stojanovic

Garaza pogona za odrzavanje i popravku vozila GSP na Dorcolu i posle pola godine izgleda kao i nekoliko dana nakon pozara. Namesto sest izgorelih vozila, u nekada glavnoj hali za dnevnu popravku, ost ala je jos samo kabina jednog od vatrom unistenih trolejbusa. Pozar i moguci uzrok, odavno nisu deo prica. S obzirom da izvestaj nadleznih organa, bar koliko je poznato u GSP nije stigao, radnici nag adjaju da su presudne bile stare instalacije. Sa dozom ironije podsecaju na, kako kazu, naslov u novinama preduzeca - "Nova garaza u julu". Od politicara koji su obisli halu, neki od radnika secaju s e bivseg gradonacelnika Zorana Djindjica.

- Nekada je hala bila konjusnica. Mogle su se videti ispod ogromnog sloja masti i ulja, drvene grede i podloga nalik kaldrmi. Iz jedne konjusnice presli smo u drugu. Kada dodjem, jer radim ovde dvade set godina, pogledam na ono sto je ostalo. Jedino sto mogu da ocekujem je da se zapali i ova u kojoj sada radimo. A ona za konje u kojoj smo radili, nikada nece biti popravljena - kaze jedan od radni ka.

Hala u kojoj se sada obavljaju radovi, nalazi se tik uz izgorelu. Deli ih samo zid, koji je napravljen nakon pozara. Radnik pokazuje instalacije, kako bi potvrdio svoju pricu. Krovnu konstruciju izme dju ostalog cine i drvene grede po kojima je instalacija. Znatno niza od prethodne ova hala ne ispunjava sve uslove neophodne za rad. Tako kada se popravlja krov trolejbusa ili ispravljaju trole, rad ove je nemoguce obavljati u njoj, pa su radnici prinudjeni da deo svojih svakodnevnih radova obavljaju na otvorenom.

U hali su mahom stariji radnici, jer mladji zbog teskog posla i nepovoljnih uslova za rad, ubrzo odlaze. Oni vremesniji ih neosudjuju, jer kako kazu, "za njih jos ima sanse da se snadju u zemlji gde bi svi da se voze za djabe". Iako svi znaju da je za GSP nadlezna Skupstina grada kao osnivac preduzeca, malo ko se nada da ce pomoc stici od nadlezne institucije. "Oni su kulturni, idu u pozoriste a i voze se kolima. Sto bi se oni interesovali za nas. Sta ih briga", dobacuje nam u prolazu majstor.

U prvom periodu nakon nesrece, GSP je dobio simbolicnu pomoc - dva objekta poput kioska i nesto delova, kazu nadlezni.

- Steta je procenjena na 3,5 miliona dinara. Za popravku koja bi trebalo da se obavlja u dve faze, neophodno je devet miliona. Takav prostor je neophodan. Jer hala koja je izgorela imala je 1.200 kva drata i sest duplih kanala za popravku vozila. Sada se radi na duplo manjem prostoru, sto otezava tekuce odrzavanje i direktno utice na brzinu otklanjanja kvarova a samim tim i broj vozila na ulicama . Radnici su prinudjeni da deo radova obavljaju napolju. Dosla je jedna zima, ali postoje granice tolerancije i izdrzljivosti - kaze Slobodan Stevic, diplomirani inzinjer, direktor pogona "Dorcol".

Po Stevicevim recima ranije je na ulice izlazilo 106 vozila, a sada u spicu 92, dok se taj broj u vreme manje guzve smanjuje na 73, sto je kako kaze solidan broj vozila. Medjutim, uobicajeni, "sitnij i" radovi obavljali su se u toj hali, a to je upravo bio i najveci deo posla na vozilima od kojih je 86 odsto za rashod.

- Pregovarali smo sa Cesima. Jedno od mogucih resenja je da uz nabavku novih vozila iz Ceske ide i rekonstrukcija depoa. Jer apsurdno je nove i savremene trolejbuse odrzavati u uslovima kakvi su sada - zakljucuje Stevic.

Nakon pozara, uslovno receno manje bitni sektori premesteni su u neke druge objekte. Iz neadekvatnih prostora za rad izlaze na ulice trolejbusi koji su odavno trebali biti zamenjeni novijim. Neophodn a osnovna masina za gumarsku radionicu jos uvek nije kupljena a sa njom ni ostale alatke neophodne za rad. Jedna od osnovnih masina sa kojom se u - novom, prastarom pogonu radi, je prvenstveno antikv itet. Prvobitne ideje da gradjevinske firme koje duguju gradu obave posao na izgradnji garaze, vise se ne pominju. Kada cekamo trolejbus, a on konacno stigne prepun, malo kome je sve to bitno.

Z. M. Jevtic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /