Sreda, 26. novembar 1997.

SLUZBA ZA INFORMISANJE SPS

Radikali zagovaraju nasilnu privatizaciju

Beograd, FoNet. - Sluzba za informisanje Socijalisticke partije Srbije izdala je juce saopstenje sa potpisom Ivice Dacica, portparola SPS, u kome se kaze:

"Povodom vise puta ponovljenih izjava lidera SRS Vojislava Seselja da njegova stranka navodno vodi racuna o socijalno ugrozenim slojevima stanovnistva, zelimo da javnosti Srbije stavimo do znanja da postoji ocit i veliki nesklad izmedju onoga sto Seselj javno govori u predizbornoj kampanji i programa Srpske radikalne stranke. Program Srpske radikalne stranke je u sustini ekstremno desnicarski i zagovara liberalnu trzisnu ekonomiju sa brzom i nasilnom privatizacijom i masovnim otpustanjem radnika. Prema tom programu, slojevima stanovnistva koji ne raspolazu dovoljnim materijalnim sredstvima bilo bi uskraceno pravo na obrazovanje i zdravstvenu zastitu, jer Seselj smatra da obrazovanje i zdravstvena zastita vise ne treba da budu besplatni i da se te usluge moraju placati iz dzepa gradjana . Seselj govori i o smanjenju razlika medju penzijama, a u programu njegove stranke stoji da su penzije samo malim delom iste za sve, dok preostali veci deo zavisi od toga koliko je ko u toku svog ra dnog veka imao i mogao da uplacuje u penzioni fond. Nije, dakle, program Srpske radikalne stranke rukovodjen brigom za socijalno ugrozene slojeve stanovnistva nego je, naprotiv, usmeren na njihovu st etu i zato je razumljivo sto Seselj ne govori svoj program, jer bi tako prepolovio broj glasova koje mu je dalo biracko telo.

Gotovo istovetan u tom delu je i program Srpskog pokreta obnove, sto je i normalno, jer je rec o dve desnicarske politicke partije koje na nasu politicku scenu pokusavaju da uvedu elemente liberalnog kapitalizma koji je moderni zapadni svet prevazisao jos pocetkom ovog veka.

Nasuprot tome, SPS, kao moderna partija levice, u svom politickom programu i u prakticnom delovanju drzavnih organa kao jedan od svojih prioriteta postavlja princip socijalne pravednosti. Mi smo za m odernu trzisnu privredu i vlasnicku transformaciju, ali po volji radnika i u interesu radnika, za besplatno skolovanje i zdravstvenu zastitu, za stabilne penzione i sve druge fondove socijalnih davan ja i za pruzanje jednakih sansi svim gradjanima bez obzira na njihovo imovno stanje. Zato program SPS, za razliku od programa desnicarskih partija, sustinski jeste u interesu onih koji zive od svog r ada i u interesu socijalne pravednosti za sve slojeve stanovnistva", navodi se na kraju saopstanja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /