Sreda, 26. novembar 1997.

STATISTIKA O CENAMA HRANE U OSAM JUGOSLOVENSKIH GRADOVA

Najskuplji Podgorica i Novi Sad

Beograd, Beta. - Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku o septembarskim cenama na malo, Podgorica i Novi Sad su jugoslovenski gradovi u kojima je najveci broj proizvoda ishrane imao najv isu cenu. Podaci su dati za pedeset proizvoda u osam gradova: Beogradu, Podgorici, Novom Sadu, Pristini, Nisu, Kragujevcu, Subotici i Zrenjaninu.

Podgorica je u septembru imala najskuplji pasulj, crni luk, cveklu, karfiol, lubenice, sljive, maslac, napolitanke punjene cokoladom, zaklano pile, jestivo ulje, prirodno vino od 11 maligana i svetlo pivo u flasama od pola litra.Prosecna plata u Podgorici u avgustu je iznosila 1.160 dinara.

Novi Sad je, medjutim, u septembru imao najskuplji krompir, mrkvu, svez krastavac, papriku, jabuke, kruske, grozdje, kackavalj, pirinac, hleb od psenicnog brasna tipa 500, makarone od belog brasna sa jajima i keks " petit beurre". Prosecna plata u Novom Sadu u avgustu je iznosila 1.309 dinara.

Beograd je u septembru belezio najmanje krajnosti u cenama 50 proizvoda ishrane - samo cetiri proizvoda u Beogradu imala su najvisu, a samo dva najnizu cenu u Jugoslaviji. Tog meseca telece meso, kao i hleb bili su najskuplji u zemlji. Beograd je u septembru imao najjevtinije lubenice i jestivo ulje, ali je medju osam navedenih gradova imao najmanje najjevtinijih proizvoda. Prosecna plata u Beog radu u avgustu je iznosila 1.237 dinara.

Pristina je u septembru imala najskuplju boraniju, hleb od psenicnog brasna tip 800, kravlje mleko, junece meso sa kostima, svinjska suva rebra, suvu svinjsku slaninu( mesnatu), svinjsku mast, secer i mlecnu cokoladu. U septembru u Pristini su najjevtiniji bili krompir, paradajz, paprika, jabuke, kruske, grozdje, psenicno brasno tip 500, makaroni od belog brasna s jajima i napolitanke punjene co koladom. Prosecna plata u avgustu u Pristini je iznosila 1.114 dinara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /