Sreda, 26. novembar 1997.

CENTAR ZA ANTIRATNU AKCIJU POVODOM VISEDNEVNOG ZADRZAVANJA GRUPE MUSLIMANA NA BEOGRADSKOM AERODROMU

Bez prava da udju u vlastitu zemlju

Beograd, FoNet. - Centar za antiratnu akciju (CAA) zahteva od nadleznih organa da detaljno izveste javnost o razlozima zadrzavanja gradjana SRJ na aerodromu Beograd, saopstava juce ta organiza cija.

Vec vise od nedelju dana na aerodromu Beograd nalaze se grupe Muslimana poreklom iz Sandzaka, odnosno iz Tutina i Novog Pazara. Oni su zadrzani na aerodromu po povratku iz Nemacke i ne dozvoljava im se ulazak u SR Jugoslaviju, navodi se u saopstenju CAA.

"Svi nasi pokusaji da sa njima stupimo u kontakt su onemoguceni od strane pogranicnih vlasti i policije. Takodje nam se daju neodredjene informacije o broju ljudi koji se na aerodromu nalazi", istice se u saopstenju CAA i dodaje da su predstavnici ove organizacije saznali da su neki od putnika, posle visednevnog zadrzavanja na aerodromu vraceni u Nemacku, u Berlin i Frankfur, a onda opet nazad u Beograd.

"Napominjemo da je ovakvim ponasanjem grubo narusen Ustav SR Jugoslavije. Clanom 30 Ustava SRJ se 'jamci sloboda kretanja i nastanjivanja i pravo da se napusti SRJ i da se u nju vrati'. Ovakvo ponasa nje je u suprotnosti i sa clanom 12. Medjunarodnog pakta o gradjanskim i politickim pravima, prema kome niko 'ne moze biti samovoljno lisen prava da udje u svoju vlastitu zemlju'", istice se u saopst enju.

CAA na kraju apeluje na savezne organe Ministarstva unutrasnjih poslova da svim gradjanima SRJ omoguce normalan ulazak i izlazak iz zemlje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /