Sreda, 26. novembar 1997.

SAVEZNOJ SKUPSTINI DOSTAVLJEN PAKET NOVIH PREDLOGA ZAKONA

Uskoro otvaranje granice sa Hrvatskom

Novi zakoni omogucice povezivanje i slobodno cirkulisanje srpskog stanovnistva i robe na pogranicnom podrucju

Beograd - Savezna vlada dostavila je juce Saveznoj skupstini cetiri predloga zakona o potvrdjivanju sporazuma koje je Vlada Savezne Republike Jugoslavije sklopila sa Vladom Republike Hrvatske i jos cetiri predloga zakona iz oblasti privrede.

Medju predlozima zakona kojim se potvrdjuju sporazumi sa Hrvatskom, poslanicima su na razmatranje dostavljeni predlozi sporazuma o pogranicnom saobracaju sa Hrvatskom, o medjunarodnom drumskom prevoz u putnika i stvari, o pravnoj pomoci u gradjanskim i krivicnim stvarima i Sporazum o regulisanju granicnog zeleznickog saobracaja.

Sve ove predloge sporazuma potpisali su ministri inostranih poslova dveju zemalja, Milan Milutinovic i Mate Granic.

Prema obrazlozenju Savezne vlade, razlog zbog koga se predlaze donosenje Zakona o potvrdjivanju sporazuma o pogranicnom saobracaju sa Hrvatskom je interes SRJ "da se stvore pretpostavke za uspostavl janje sto otvorenije jugoslovensko-hrvatske granice, posebno u pogranicnom podrucju, na kojem ce se Sporazum primenjivati, kao i da se omoguci povezivanje i slobodna cirkulacija srpskog stanovnistva i robe sa navedenog podrucja".

- Cilj potvrdjivanja ovog Sporazuma je da se stanovnistvu iz pogranicnog podrucja SRJ i Republike Hrvatske omoguci izlaz i ulaz u SRJ bez viza" - istice se u obrazlozenju Vlade.

Za sprovodjenje ovog Sporazuma bice neophodno angazovati posebna sredstva u Saveznom budzetu za stampanje pogranicnih propusnica.

Kad je rec o Sporazumu o medjunarodnom drumskom prevozu putnika i stvari, Vlada u svom predlogu istice da se radi o obostranom interesu dveju zemalja . "Sporazumom se uredjuje medjunarodni drumski p revoz putnika i stvari izmedju dve zemlje, tranzit kao i prevoz iz i za trece zemlje, na osnovu reciprociteta, u duhu uzajamne saradnje i koristi".

Sporazumom su propisane olaksice za prevoznike sa sedistem u pogranicnom podrucju i sa vozilima registrovanim u toj zoni. Propisano je, takodje, da se predvide procedure koje ce uticati na smanjenje cekanja na granici.

Predlog zakona o potvrdjivanju ugovora o pravnoj pomoci u gradjanskim I krivicnim stvarima donosi se, kako je obrazlozila Vlada, jer su SRJ i Hrvatska susedne zemlje , "sto samo po sebi omogucava i podstice intenzivnije kretanje i boravak gradjana jedne zemlje na teritoriji druge".

Kada je rec o Sporazumu o granicnom zeleznickom saobracaju, Vlada navodi da se njime "uredjuje zeleznicki saobracaj putnika, prtljaga, ekspresnih posiljki, stvari i postanskih posiljki na granicnim p rugama Sid-Tovarnik i Bogojevo-Erdut". Granicnu kontrolu obavljace nadlezni organi iz svake drzave na svojoj teritoriji do zakljucenja Sporazuma o uspostavljanju sluzbi za zajednicku granicnu kontrol u i kontrolu tokom putovanja.

Skupstini SRJ juce su dostavljeni i Predlog zakona o pomorskoj i unutrasnjoj plovidbi, Predlog zakona o vazdusnom saobracaju, Predlog zakona o pretvaranju kratkorocnih kredita odobrenih kod poslovnih banaka i Narodne banke Jugoslavije nosiocima primarne poljoprivredne proizvodnje u javni dug Federacije i Predlog zakona o prestanku vazenja zakona o primenjivanju propisa i o resavanju sukoba repu blickih, odnosno pokrajinskih zakona u oblasti poreza, doprinosa i taksa.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /