Sreda, 26. novembar 1997.

ZAKLJUCAK CENTRA ZA SLOBODNE IZBORE I DEMOKRATIJU

Predsednicki izbori bez zakonske regulative

Beograd. - Zbog ozbiljnih manjkavosti u svim fazama izbora, nisu postignuti ni minimalni uslovi za postene izbore, zakljucak je Centra za slobodne izbore i demokratiju. Ostalo je malo vremena da se bilo sta promeni do decembarskih predsednickih izbora - saopstio je Marko Blagojevic, portparol te organizacije na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

- Buduci da se u decembru prvi put odrzavaju predsednicki bez parlamentarnih izbora, ne znamo kako ce oni biti sporvedeni, rekao je Blagojevic. - Vecina pravila, naime, nije predvidjena zakonom o izb oru predsednika, vec se zakonodavac poziva na Zakon o izboru narodnih poslanika.

CeSID ce podneti prijavu Republickoj izbornoj komisiji za pracenje izbora na birackim mestima, iako za prethodne izbore nije dobilo to odborenje. Kongresmeni SAD su inace, uputili pismo Republickoj i zbornoj komisiji da CeSID-u izda odobrenje za pracenje izbora. "I u izvestaju OEBS-a sa proteklih izbora CeSID se pominje kao profesionalna organizacija, a republickoj komisiji se preporucuje ne samo da nam izda odobrenje vec i da pomogne nase napore," rekao je Blagojevic.

Policija je zabranila 20. novembra, kako je saopstio Muharem Halilovic, sef regionalne kancelarije CeSID-a za Sandzak, odrzavanje tribine te organizacije u Novom Pazaru.

Halilovica je inace prema njegovim recima ispitivalo nekoliko inspektora Sluzbe drzavne bezbednosti od kada je otisao u MUP da prijavi odrzavanje tribine.

I. K.

Promocija izvestaja o proteklim izborima

Izvestaj CeSID-a o proteklim izborima objavljen pod nazivom "Oko izbora" bice predstavljen danas u 18 casova u beogradskom Domu omladine. Na tribini ce govoriti autori izvestaja Vladimir Goati, Slobo danka Nedovic, Vesna Rakic-Vodinelic, Marijana Pajvancic, Slobodanka Nedovic, Mirjana Todorovic i Zoran Lucic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /