Sreda, 26. novembar 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE BUGARSKOG AMBASADORA U BEOGRADU

Milosevic upoznat sa problemima bugarska manjine

Novoimenovani ambasador Ivajlo Trifonov najavio sastanak ministara za spoljnu trgovinu dveju zemalja

Spremni za saradnju: Ambasador Trifonov
(u sredini) na konferenciji za novinare

Beograd. - Ministri za spoljnu trgovinu SRJ i Bugarske sastace se 17. decembra da bi razmatrali poboljsanje ekonomske saradnje ali taj pozitivan korak za sada nije naveo ovdasnje vlasti da poz itivno odgovore na zahteve da se bugarskim drzavljanima i firmama vrati oko milion maraka oduzetih na carini - rekao je juce ambasador Bugarske u SRJ Ivajlo Trifonov.

Novopostavljeni ambasador Trifonov kazao je novinarima da je prilikom predaje akreditiva, predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu skrenuo paznju na problem bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu i Di mitrovgradu. Sofija se, kazao je, zalaze za davanje vece slobode tamosnjim etnickim Bugarima da se obrazuju i na maternjem jeziku, te za vecu nezavisnost medija na bugarskom.

Trifonov je, komentarisuci ekonomsku saradnju dve zemlje, najavio sastanak saveznog ministra za spoljnu trgovinu Borislava Vukovica i njegovog bugarskog kolege Valentina Vasiljeva 17. decembra na gra nici dve zemlje. Taj susret trebalo bi da pospesi privrednu saradnju, koja se do sada uglavnom svodila na trgovinsku razmenu - vrednu ove godine 160 miliona dolara, u odnosu na proslogodisnjih 300 mi liona, sto je predsankcijski nivo.

Ambasador Trifonov je rekao da je politicka bilateralna saradnja od februarskih promena u Bugarskoj (hiperinflacija, demonstracije, prevremeni izbori, poraz bivsih komunista, ubrzani oporavak, tesnij e veze sa EU i NATO) intenzivnija i da je susret Milosevica i premijera Ivana Kostova na Kritu veoma znacajan. Dodao je da Sofija veliku vaznost pridaje balkanskoj saradnji i povezivanju regiona sa E U, NATO, OEBS i drugim svetskim organizacijama.

Medjusobna saradnja SRJ i Bugarske ipak jos nije rezultirala povratkom oko milion nemackih maraka koliko je ukupno u poslednje tri i po godine savezna carina oduzela bugarskim drzavljanima. Trifonov je izvestace uputio da odgovor na pitanje zasto je to tako potraze od vlade u Beogradu.

Bugarski ambasador pomenuo je jos i da je za zaljenje sto "jezicki spor" izmedju njegove zemlje i Makedonije sprecava ratifikovanje mnogih vaznih medjudrzavnih dokumenata i potvrdio da nema teritorij alnih nesuglasica na relaciji Sofija-Skoplje.

F. Slavkovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /