Cetvrtak, 27. novembar 1997.

SASTANAK SEFOVA POSLANICKIH GRUPA I PREDSEDNIKA REPUBLICKOG PARLAMENTA

Konstituisanje Skupstine u sredu 3. decembra

Levica trazi da Dragan Tomic ponovo bude predsednik. Socijalisti nemaju nasu podrsku - izjavio Milan Makovic (SPO), zalazuci se za sednicu posle izbora. U utorak novi "pripremni sastanak"

Beograd. - Konstitutivna sednica Skupstine republike Srbije bice odrzana u sredu, odluceno je na jucerasnjem sastanku sefova poslanickih grupa sa skupstiskim predsednikom Draganom Tomicem, pri likom koga je levica predlozila da on ponovo obavlja tu duznost. Mada je predstavnik Srpskog pokreta obnove rekao da socijalisti nemaju njihovu podrsku, trazeci i sazivanje sednice nakon izbora, radi kali su rekli da su se jedino oko termina sednice dogovorili.

- Slozili smo se da je vreme da se Skupstina konstituise i saglasili se da to bude u sredu.To je sve sto smo danas uspeli da dogovorimo. Socijaliste je zla godina kao vuka naterala u selo - pozivaju se na praksu razvijenih demokratija, ali jos uvek traze mnogo - da imaju predsednika i da oni, JUL i ND imaju potredsednike. Ne shvataju da su porazeni na izborima - izjavio je Toma Nikolic, sef posl anicke grupe Srpske radikalne stranke, posle sastanka u zdanju parlamenta.

- Mi smo se zalagali da se odmah obezbede televizijski prenosi, da se verifikuju mandati, a da onda vidimo kakva ce vecina biti, i ko ce dati kandidata za predsednika. Predlazuci Tomica rekli su da s u dugo vecali u stranci, trazeci coveka koji odgovara ukusu i socijalista i opozicije - rekao je Nikolic, a na pitanje da li predlog odgovara njihovom ukusu odgovorio je: "Sta imam ja da razmisljam o Draganu Tomicu, obavljao je isti posao kao i svi skupstinski predsednici socijalista, samo je to radio nesto prefinjenije".

Tvrdeci da je SPO bio "u nekoj meri uzdrzan oko konstituisanja, Nikolic je rekao da SRS "ne vidi nikakvih razloga da se sednica ne odrzi". Pri tome je optuzio SPO da ce sada uci u intenzivne konsult acije sa Socijalistickom partijom Srbije, i zakljucio da SRS odgovara kako god se oni dogovore.

Prema recima Milana Mikovica SPO je predlagao da se odlozi izbor celnika Skupstine za vreme posle predsednickih izbora, ali je "vecina smatrala da vec u sredu moze da se odrzi konstitutivna sednica, sa svim tackama dnevnog reda". "Smatrali smo da, sto se tice i predizbornih aktivnosti predsednickih kandidata i samih izbora, da bi bilo bolje sacekati njihove rezultate", rekao je Mikovic, smatraj uci da bi rezultati mogli da omoguce trazenje "nekog boljeg resenja".

Za tv prenose

Sef poslanickog kluba SPO Mikovic je rekao kako su njegova stranka, radikali i predstavnici Madjara insistirali da bude TV prenosa skupstinskih sednica. Ako tome bude otpora, smatra Mikovic, otpor ce biti veoma mali.

Povodom predloga socijalista da Tomic opet bude predsednik Skupstine, Mikovic je rekao da se SPO "ovog trenutka u to pitanje svakako nece mesati". "Zato smo i rekli da o tome bude reci kasnije, ali o ni smatraju da ovog trenutka to treba da ucine i po svoj prilici su obezbedili podrsku dovoljnog broja poslanika iz nekih drugih stranaka", rekao je Mikovic, ne precizirajuci na koga misli.

Na pitanje novinara da li ce SPO glasati za Tomica, biti uzdrzan ili protiv, Mikovic je da rekao da stranka po svoj prilici nece glasati za njega, a kako ce se opredeliti to ce se odluciti na sasta nku poslanicke grupe, ako do tog predoga i formalno dodje. "Nasu podrsku socijalisti nemaju, a mozemo da pretpostavimo da neciju imaju", precizirao je.

Na novinarsku primedbu da radikali njih optuzuju kako su napravili prikrivenu koaliciju sa socijalistima, Mikovic je rekao da ne zna na osnovu cega to misle, navodeci da je SPO apsolutno bio za to da se uopste i ne bira sada predsednik, ali da su radikali bili za biranje.

Odgovarajuci na pitanje koga bi kandidata SPO podrzao, i da li je moguca neka kombinacija sa radikalima, rekao je: "Mi imamo 45 poslanika i tako smo se postavili. Prema tome, mi smo opoziciona strank a pre svega socijalistima, koji smatraju da treba da ostanu na vlasti fakticki maltene u svemu. Tako cemo se postavljati sve vreme".

Prema njegovim recima, levica smatra da cetiri poslanicke grupe, koje imaju najveci broj poslanika, treba da dobiju po potpredsednicko mesto i SPO ce verovatno predloziti svog kandidata za to mesto. Kao i Nikolic, on je rekao da se o vladi uopste nije razgovaralo, podsecajuci da se i za njen izbor mora obezbediti 126 glasova poslanika.

Kako su rekli Tomic i Mikovic, u utorak ce se odrzati jos jedan sastanak sefova poslanickih grupa, na kojem treba da se pripremi konstitutivna sednica, na kojoj bi se odlucivalo, izmedju ostalog, pov odom formiranja skupstinskih odbora i u vezi izbora za poslanike Veca republika.

Novinari su juce trazili izjave Zarka Jokanovica i Zivorada Djordjevica, ali su im ovi rekli da sacekaju zvanicno saopstenje. Jokanovic je rekao i da je sastanak pokazao da je dogovor u Srbiji moguc. Novinari su nakon sto su drugi predstavnici izasli jos neko vreme uzalud cekali da se pojavi i predstavnik socijalista.

N. Todorovic

Skup predstavnika stranaka

U saopstenju sluzbe za informisanje republicke skupstine navedeno je ko je sve bio na sastanku: SPS - Gorica Gajevic i Milomir Minic (kojeg je Nikolic oznacio kao coveka za pregovore sa drugima) SRS - Tomislav Nikolic i Dragan Todorovic, SPO - Milan Mikovic, JUL - Milovan Bojic i Zivorad Djordjevic, ND - Slobodan Radulovic i Zarko Jokanovic i Savez vojvodjanskih Madjara - Mihalj Secei i Istvan I spanovic.

Navedeno je i da ce se na dnevnom redu naci verifikacija mandata novoizabranih narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika, drugih funkcionera skupstine i formiranje njenih radnih tela.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /