Cetvrtak, 27. novembar 1997.

DS, DSS i GSS PISMENO POZIVAJU SPO DA OMOGUCI VERIFIKACIJU SAVEZNIH MANDATA "ZAJEDNO"

Dogovor ili parnica

Nekadasnjem koalicionom partneru tri stranke ce ostaviti "razuman rok" da se izjasni prihvata li ili ne raspodelu mandata po sporazumu( SPO - 10, DS - 6, DSS - 4, GSS - 1, dok je jedno predvidjeno za Dragoljuba Micunovica)

Do kraja ove sedmice Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i Granski savez Srbije pozvace pismom Srpski pokret obnove na verifikaciju sveznih mandata i dostaviti mu listu svojih mandata nap ravljenu prema sporazumu koalicije "Zajedno" u kojoj su nastupali na saveznim izborima. Nekadasnjem koalicionom partneru tri stranke ce ostaviti "razuman rok" da se izjasni prihvata li ili ne raspode lu mandata po sporazumu( SPO - 10, DS - 6, DSS - 4, GSS - 1, dok je jedno predvidjeno za Dragoljuba Micunovica).

Nakon proteka tog roka (verovatno osam dana) ove tri stranke ce traziti od Odbora za mandatno-imunitetska pitanja da verifikuje njihove mandate, kaze za "Nasu Borbu" Dragor Hiber, predsednik Izvrsnog odbora GSS i predsednik Pravnog saveta stranke. Ukoliko Odbor ne verifikuje mandate koji im pripadaju po sporazumu koalicije "Zajedno", kako dalje objasnjava, zastita ce se potraziti od pravosudnih odrgana.

Moguca je pokretanje, prema njegovim recima, vise postupaka: ustavnom zalbom pred Ustavnim sudom - "s obzirom da se neverifikacijom krsi ustavno pravo biraca da budu predstavljeni u Skupstini i ustav no pravo izabranih da realizuju svoje mandate". Zatim, ili istovremeno, probace se i sa upravnim sporom (pri cemu se odluka Odbora tretira kao upravni akt), a kao poslednje ostaje zahtev za naknadom stete u parnicnom postupku (naknada troskova iz izborne kampanje, moralna steta...)

Prema recima Hibera, Zakonom o izboru saveznih poslanika u Vece gradjana Savezne skupstine predvidjeno je da listu na kojoj su odredjeni svi osvojeni mandati potpisu sve cetiri stranke, jer je koalic ija bila podnosilac izborne liste. Sadasnja situacija nije predvidjena jer "zakonodavac ocito nije mogao da predvidi da ce koalicioni sporazum de fakto pasti pre nego se mandati verifikuju".

- Hocu da se nadam da ce SPO postovati ovaj koalicini sporazum koji je jaci od svih sporazuma koji su koalicioni partneri potpisali. Svi drugi okrenuti su organizovanju lokalne vlasti ili saradnji na buducim izborima, dok se ovaj jedini odnosi na savezne izbore, kaze Hiber, navodeci da je tesko predvideti koliko nade daje trazenje zastite od suda.

- Rezimu potcinjeni organi bili su spremni da ne postuju ni ociglednije zakonske norme, kaze Hiber, navodeci da ce DS, DSS i GSS uprkos tome taziti verifikaciju njihovih mandata pred saveznim Odborom , odnosno kod pravosudnih organa, jer ce se time barem pokazati "kome je stalo do volje biraca I sprovodjenja zakona u skladu sa njegovim smislom."

Nikola Todorovic

Sporazum obavezuje skupstinski odbor

Po tom obrazlozenju, SPO ne moze da prijavi mandate iznad sporazumom predvidjene kvote, iako je nju probio osvojenim prvim mestima(koja podrazumevaju automatsko ulazenje u Skupstinu) jer je sporazum za takve slucajeve predvideo ostavke u korist drugih clanica koalicije. Hiber kaze da SPO moze samo da trazi dogovor o "pomeranju mandata" u odnosu na listu koju ce mu sa svojim mandatima uskoro pred loziti ostale tri stranke( tako da on trazi da ima na primer poslanika iz Jagodine iako to eventualno zeli i DS.)

Na pitanje da li jedan takav interkoalicioni dogovor moze da obavezuje skupstinski Odbor za mandatna pitanja, Hiber kaze: "Obavezuje, jer sam zakon upucuje na unutrasnja akta predlagaca. Drugo, to ni je sasvim interni akt jer je predat prilikom predaje izbornih lista i cini sastavni deo izbornog materijala na osnovu kojeg se vrsi verifikacija mandata."

Ni bojkot, ni rad

Prema recima Hibera eventualna verifikacija mandata ne prejudicira da li ce poslanici GSS, ili drugih stranaka iz "Zajedno", uci u Skupstinu i aktivno u njoj delovati. Sadasnje stanje je "ni bojkot Skustine, ni ucesce u njenom radu. Da bi se rad savezne Skupstine bojkotovo potrebno je da postoje poslanici".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /