Cetvrtak, 27. novembar 1997.

ZASTO JE OSNOVANO UDRUZENJE PSIHOLOGA - VESTAKA

Da pravda ne zaluta

Psihologe - vestake niko ne kontrolise, a oni sami ne znaju da li svoj posao obavljaju kako valja. U mnogim slucajevima daju im se ovlascenja - sudije

Dve trecine parnicnih postupaka se resava na osnovu misljenja psihologa - vestaka. U vise od pola krivicnih predmeta, najveci se znacaj pridaje psiholoskom vestacenju. Psiholog - vestak obicno daje p rocenu licnosti i pokusava da kroz argumentovane tvrdnje ponudi dokaze koji ce sudiji olaksati donosenje odluke. Sta se, medjutim, dogadja ako je vestak nestrucan, nekompetentan, ako mu se daju preve lika ovlascenja i ako niko nad njim ne vrsi nadzor? Upravo je ovakva situacija u ovom delu srpskog pravosudja, ali su psiholozi - vestaci iz bolnice Centralnog zatvora - Milan Kostic i Slobodan Ilic - pokusali da "stvari dovedu na svoje mesto".

U subotu je, u prostorijama Gradskog centra za socijalni rad, odrzana osnivacka skupstina Udruzenja psihologa - vestaka Srbije. To je, prakticno, prvi korak u nameri da se uvede red u ovoj oblasti su dske psihologije, koja je presudna za mnoge pojednice koji se nadju pred sudijom, u potrazi za pravdom. Prema recima ove dvojice psihologa, koji su do sada obavili na hiljade strucnih vestacenja, psi hologe - vestake niko ne kontrolise, ne postoji pravilnik rada, nema kriterijuma za obavljanje ovog posla, a pokatkad su im data i prevelika ovlascenja, koja im, po slovu zakona, ne pripadaju. Osniva nje Udruzenja je pokusaj, kako su nam rekli, da se ovoj struci nametnu pravila rada, da se u ovu borbu kasnije ukljuce sve nadlezne institucije kako bi Udruzenje dobilo i konkretna ovlascenja za spro vodjenje nadzora nad radom vestaka.

- Psiholozi - vestaci nemaju nikakvog orijentira po kome bi znali da li svoj posao obavljaju dobro ili ne. Neretko se desava da se zatrazi ponavljanje vestacenja, a da niko ne navede pravi razlog za to. Ne smemo zaboraviti da su vestacenja vrlo skupa i da se to radi o trosku drzave - kaze Milan Kostic, koji je u subotu izabran za predsednika Udruzenja i koji tvrdi da se u ovom podneblju zapravo nikada nije znalo ko su vestaci i kako se vestacenje obavlja, jer nije bilo propisanih pravila. Zbog toga se sigurno nebrojeno puta desilo da "pravda zaluta" i da bude dodeljena nekom drugom, jer se sudije uglavnom cvrsto drze misljenja psihologa. Kostic je nedavno napisao knjigu "Covek nasuprot ili Homo negans", prvo delo iz oblasti psiholoskog vestacenja, koje su mnogi vec krstili "prvim priru cnikom iz ove oblasti".

Autor ove knjige, koji je do sada vestacio u vise od 6000 slucajeva, navodi jos jedan vrlo vazan razlog za sto hitnije regulisanje stanja u ovoj oblasti - potrebu da rad vestaka, kao uostalom i ceo s udski postupak, bude javan! Vestak - psiholog, kaze Kostic, prema sadasnjim pravilima, prakticno ne odgovara za svoj potpis. Sudovi nemaju obicaj da ospore nalaze vestaka, tako da je njihovo misljenj e obicno presudno za strane u sporu. Kostic i Ilic, (Ilic je izabran za predsednika Izvrsnog odbora), naglasavaju da "vestak ne sme da preuzme ulogu sudije ni u jednom momentu", kao i da se u svetu " gubi pravo na profesiju ako se utvrdi da je vestacenje nestrucno izvedeno". Udruzenje ce, nadaju se nasi sagovornici, moci da preuzme na sebe ulogu supervizora pred kojim ce psiholozi - vestaci, koji h u Srbiji ima oko dve stotine, odgovarati.

Osnivanjem Udruzenja bice omoguceno da strane u sporu koje ne budu zadovoljne nalazima vestaka i ponude kvalitetne argumente za to, zatraze od ove organizacije da utvrdi da li je doslo do povrede nek og od pravila i, ako zatreba, izvede "supervestacenje".

S. Milicic

Psiholog "rasporedjuje" dete

Prema recima nasih sagovornika, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku prosledilo je direktivu po kojoj, u brakorazvodnim parnicama, odluku o tome kome ce pripasti dete - donosi psiholog, iako je n jegova uloga da iznese osnovne elemente, na osnovu kojih ce sudija doneti presudu. Ovo je tipican primer "mesanja" nadleznosti i, kako rekose Kostic i Ilic, povredjivanja zakona.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /