Cetvrtak, 27. novembar 1997.

PROGRAM MEDJUNARODNE ORGANIZACIJE ZA MIGRACIJU

Povratak kuci, s diplomom

Projekat je odgovor na akutni nedostatak strucnih kadrova u Bosni i Hercegovini, posebno u zdravstvu i prosveti

Izbeglice, poreklom iz Bosne i Hercegovine, prijavljene na birou za zaposljavanje u Beogradu, a koje poseduju vise ili visoko strucno obrazovanje, ovih dana imali su priliku da porazgovaraju sa pred stavnicima Medjunarodne organizacije za migraciju (IOM) u vezi svog zaposlenja.

Ova organizacija je zapocela program rekonstrukcije, izgradnje i razvoja kapaciteta kroz povratak strucnih kadrova u Bosnu i Hercegovinu (Federaciju i Republiku Srpsku). Ljubazni predstavnici IOM obj asnili su zainteresovanim prognanicima s diplomom, a bilo ih je oko cetrdesetak, da je glavni cilj ovog programa jacanje kadrovskih i tehnickih kapaciteta u javnom i privatnom sektoru kroz reintegrac iju i opremanje strucnjaka opremom neophodnom za rad.

Program je sam po sebi odgovor na akutni nedostatak strucnih, medicinskih, akademskih i tehnicki strucnih kadrova u Bosni i Hercegovini. IOM pomaze poslodavce koji nisu u mogucnosti da pronadju odgov arajuci strucni kadar na lokalnom trzistu radne snage, a trenutno rade sa smanjenim budzetom ili malim profitom.

Strucnjaci koji imaju dokaze o kvalifikacijma mogu konkurisati za zaposljavanje preko ovog programa na period od najmanje godinu dana, mogu racunati na placene putne troskove i ogranicenu pomoc pri p ovratku i smestaju, gde je to neophodno. "Prve bebe povratnici", imaju uglavnom pozitivna iskustva. U prvoj turi, to su uglavnom bila zanimanja vezana za zdravstvo i obrazovanje, jer je potreba za nj ima u BiH zapravo najveca.

Pored IOM, koji se bavi povratkom izbeglica u BiH, u Beogradu deluje i "sestrinski" IOM, ciji se program odnosi na otpremanje izbeglica u Sjedinjene Americke Drzave.

"Sve to je uzalud",vajka se jedan Bosanac. - Isao sam nekoliko puta, a oni me pitaju: Jesi li dijete iz mesanog braka? Da li ti je bracni drug razlicite nacionalnosti? Jesi li zlostavljan od strane d rugih nacionalnosti, jesi li bio u logoru? Posto nista od svega toga nisam, oni mi kazu - Sacekaj dva mjeseca, da vidis da li si usao u program i tako u nedogled.

N. Preradovic

Zaposlenima 450, poslodavcima sedam hiljada DEM

Poslodavci koji se bave preduzetnistvom u sektorima bitnim za obnovu zemlje (zdravstvo, obrazovanje, socijalni rad, gradjevinarstvo, proizvodnja i usluge) mogu kontaktirati IOM i zatraziti pomoc. Pom oc za odabrane kandidate se sastoji u sledecem: placanje mesecne subvencije za svakog kandidata zaposlenog preko ovog programa, u visino od 450 DM po jednom mesecu, a na period od jedne godine, placa nje institucionalne pomoci za kupovinu opreme povezane sa radnim aktivnostima kandidata, do vrednosti u visini od sedam hiljada maraka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /