Cetvrtak, 27. novembar 1997.

U JUCERASNJOJ INTERVENCIJI U KOSOVSKOM SELU VOJNIK POLICIJA UPOTREBILA OKLOPNA VOZILA I HEOLIKOPTERE

Ranjena tri Albanca i dva pripadnika MUP

Prema Kosovskom informativnom centru, pucnjava trajala celog dana a policija blokirala i susedna sela Lausa i Turicevac. Policijskoj akciji pretodila dva teroristicka napada na sudske izvrsitelje i p oliciju

Pristina. - Jake motorizovane policijske snage, uz podrsku sest oklopnih vozila i tri helikoptera, juce su oko devet casova ujutro uspostavile opsadu sela Vojnik, udaljenog 15 kilometara od op stine Srbica.

Prema saopstenju Informativnog centra Kosova, koji je juce pre podne prvi objavio vest o uspostavljanju policijske blokade nad Vojnikom, iz ovog sela je tokom celog dana dopirala stalna pucnjava. Svi prilazi Vojniku, ali i susednim selima Lausa i Turicevac, u toku dana bili su blokirani policijskim snagama, tako da u pocetku nije bilo jasno o kakvoj policijskoj akciji se radi, i iz kojih motiva se ona vodi, tvrdi Kosovski informativni centar.

Prema istim izvorima, izuzetno napeta situacija tokom dana vlada je na celoj teritoriji opstine Srbica, a u samom gradu nalazile su se brojne policijske snage.

U toku dana drzavna agencija Tanjug je emitovala vest da su prekjuce i juce u podrucju sela Vojnik izvrsena dva teroristicka napada, od kojih prvi na sudske izvrsitelje, a drugi na policiju, te da su ovom prilikom ranjena dva pripadnika MUP-a, i da policija preduzima mere na osnovu zakona.

Juce kasno posle podne Informativni centar Kosova je saopstio da je juce tokom opsade Vojnika i susednih sela, doslo do ranjavanja jos dvojice Albanaca. Iz oklopnog policijskog transportera, prema ov om izvoru, granatom je pucano u seosku skolu u selu Lausa, koje se nalazi na putu od Srbice prema Vojniku, i tom prilikom su u glavu tesko ranjeni nastavnici Saban Reci i Halit Geci.

Ranjen decak Bahri Krasnici

U saopstenju pristinskog Odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda, policija je u preksinocnoj oruzanoj intervenciji u selu Vojnik, koja je usledila posle napada na sudske izvrsitelje i policijsku p atrolu, koristila oklopna vozila. Tom prilikom tesko je ranjen jedanaestogodisnji decak Bahri Krasnici. Posle ranjavanja, Krasnici je prebacen u Klinicki centar u Mitrovici i lekari su se u toku juce rasnjeg dana borili za njegov zivot.

Prema ovom izvoru, tokom dvodnevne policijske intervencije na ovom podrucju ranjeno je troje pripadnika MUP-a.

Na vanrednoj konferenciji za stampu Demokratskog saveza Kosova, odrzanoj juce kasno poslepodne u Pristini, generalni sekretar ove partije Fatmir Sejdiu je novinare obavestio da su policijske snage to kom poslepodneva pocele sa povlacenjem iz regiona, koji su drzali pod opsadom od ranih jutarnjih sati. Pokazujuci novinarima caure od granata kojima je pucano po opsednutim albanskim selima, on je oc enio da se radi o klasicnom i organizovanom teroru nad neduznim i nezasticenim albanskim stanovnistvom.

Na hirursko odeljenje bolnice u Kosovskoj Mitrovici smestena su cetiri pripadnika MUP Srbije i jedan Albanac, koji su povredjeni u preksinocnom sukobu kod sela Lause na Kosovu.

Nacelnik hirurskog odeljenja Aleksandar Belovic rekao je da su u kosovsko-mitrovacku bolnicu primljeni policajci - Ljubisa Ilic, Bojan Trboljevic, Srdjan Pavlovic i Nedeljko Aksentijevic i Albanac iz sela Lause sa prezimenom Gecaj.

Prema recima Belovica, Ljubisa Ilic, koji je zadobio prostrelne rane, operisan je po prijemu u bolnicu. Pomoc je ukazana i Bojanu Trboljevcu iz Leposavica kome je tesko povredjena vilica i ima veliko krvarenje. Srdjan Pavlovic (1971) iz Zubinog potoka i Nedeljko Aksentijevic (1967) iz Kragujevca, koji radi u odeljenju MUP u Srbici, smesteni su na ortopedskom odeljenju i imaju lakse povrede, kaza o je Belovic. Gecaj ima ustrelnu ranu s desne strane trbuha. Doktor Belovic je preko lokalnih medija apelovao na gradjane da daju krv za povredjene policajce.

Agenciji Beta je receno da se na ortopedskom odeljenju bolnice nalazi nalazi jedanaestogodisnji decak Bahri Cerima Krasnici iz sela Vojnika, sa prostrelnom ranom butne kosti.

I. H.

SAOPSTENJE MUP SRBIJE

Dva teroristicka napada u opstini Srbica

Beograd, Beta. - Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije saopstilo je juce da su na podrucju opstine Srbica na Kosovu izvrsena dva teroristicka napada u kojima su povredjena dva pripadnika MUP -a. Saopstenje MUP Srbije glasi:

"Juce i danas (25. i 26. ovog meseca) na podrucju opstine Srbica izvrsena su dva teroristicka napada automatskim oruzjem od strane albanskih separatista na radnike Opstinskog suda u Kosovskoj Mitrovi ci i pripadnike MUP Srbije, pri cemu su povredjena dva pripadnika MUP. Na ovaj napad reagovano je u skladu sa zakonom. Teroristicka grupa je u bekstvu i preduzimaju se mere na njihovoj identifikaciji i hvatanju".

D. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /