Cetvrtak, 27. novembar 1997.

UGS "NEZAVISNOST" PODNEO KRIVICNU PRIJAVU PROTIV RUKOVODSTVA VALJAONICE BAKRA IZ SEVOJNA

Velika pljacka pred privatizaciju

Poverenik UGS za Zlatiborski okrug Miloje Ignjatovic tvrdi da se nezakonitim transakcijama bakra s uzickim privatnim firmama bogate rukovodioci ove fabrike, koju i drzava koristi za pranje novca

U ime grupe radnika Valjaonice bakra iz Sevojna, poverenistvo UGS "Nezavisnost" podnelo je krivicnu prijavu Okruznom javnom tuzilastvu u Uzicu protiv poslovodstva ove fabrike zbog "nezakonitog poslov anja i malverzacija". Na konferenciju za stampbu u ovom sindikatu poverenik za Zlatiborski okrug Miloje Ignjatovic tvrdi da je nedavno zataskana kradja oko tri tone bakra i pored krivicne prijave koj a lezi u SUP-u.

U martu ove godine formirana je specijana komisija koja je utvrdila da je oko tri tone bakra preko PP "Koperkom" iz Uzica prodato ovoj fabrici i da se radi o istom bakru koji je vec bio u vlasnistvu ove fabrike. "Krivci nisu smenjeni, slucaj je zataskala prva linija rukovodjenja, a neki su posle ovog slucaja cak i avanzovali", tvrdi Ignjatovic.

On je naveo da u dopisu koji je dobio od radnika, koji nisu smeli javno da se oglase, stoji "da se veliki broj rukovodilaca "Bakra" preko svojih privatnih preduzeca obogatio u nezakonitim transakcija ma i razlici u ceni na bakrenom otpadu i da se cifre krecu od 10.000 do nekoliko stotina hiljada maraka. "Sumnjivi poslovi, cije su idejne vodje u prvoj liniji rukovodjenja, idu preko uzickih privatn ih preduzeca PP 'Koperkom', MB 'Domextra', 'Grand-inzenjering' iz Bara i '034' iz Kragujevca. Cilj je da se pre privatizacije ove fabrike, koju je najavila Vlada, preduzece sto vise opljacka, a onda ce isti ljudi da pokupuju pakete akcija. To se ne desava samo u Valjaonici bakra, pa smo odlucili da preko svojih poslanika u skupstini pokrenemo parlamentarnu raspravu po ovom pitanju, a u toku je i rad na elaboratu koji cemo poslanicima dostaviti", najavio je Ignjatovic.

Poverenik UGS "Nezavsnost" je zatim optuzio i drzavu koja preko ove fabrike pere novac s Kipra. "U Valjaonicu je u maju uslo 10 do 15 miliona dolara s Kipra i taj novac je opran preko madjarske firme 'Point', a fabrika od tog posla nije imala nista. Nije cudo sto se generalni direktor Dragan Subotic zauzeo da Borka Vucic udje u Upravni odbor fabrike", tvrdi Ignjatovic.

M. Petrovic

Milutinovic ne moze u fabriku

Ovaj sindikat ce se usprotiviti ulasku predsednickih kandidta u ona preduzeca gde deluje "Nezavisnost". Poslali smo juce dopis Suboticu jer imamo informaciju da ce Milan Milutinovic posetiti "Bakar", da cemo spreciti njegov ulazak po cenu incidenta. Mi cemo pozvati i sve ostale predsednicke kandidate da se setaju fabrikama kao na pokretnoj traci. Isto vazi i za Vuka Draskovica koji je, kako cuje mo, najavio svoj dolazak u Fabriku vode u Uzicu. Cudi nas da on, kao lider ulice i trgova, koristi jednu malu fabriku za licnu promociju", kaze Ignjatovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /