Cetvrtak, 27. novembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU MEDJUNARODNIH ORGANIZACIJA KOJE DELUJU NA PROSTORU BIVSE JUGOSLAVIJEKako sakupiti 406 miliona dolara

Kako skupiti 406 miliona dolara

Beograd. - Od 1. decembra pripadnici Prelaznih policijskih snaga pocece da nose hrvatske uniforme, ali sa oznakom "TPF" (Prelazne policijske snage). Petnaestog decembra hrvatsko Ministarstvo unutrasnjih poslova preuzece rukovodjenje nad PPS, ali ce vrhovna vlast nad ovim formacijama ostati u rukama UNTAES-a do kraja mandata, tj. do 15. januara - rekla je juce Suzan Manuel na konferenciji za novinare. Hrvatska vlada je predlozila prelaznom administratoru za Istocnu Slavoniju, Vilijamu Vokeru da u Oblasti ostane jos 180 pripadnika civilne policije UN koji bi bili oformljeni kao tzv. G rupa za podrsku lokalnoj policiji. O predlogu hrvatske vlade konacan sud ce dati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.]

Govoreci o tome da ce mandat snaga UN, rasporedjenih u BJR Makedoniji, biti najverovatnije produzen za sest meseci, Suzan Manuel je novinarima "optimisticno" rekla: - Mozda se i dogodi da do kraja sv og zivota docekate da trupe UN odu sa prostora bivse Jugoslavije.

Mons Niberg, portparol Visokog komesarijata za izbeglice, istakao je juce da su sve agencije Ujedinjenih nacija koje rade na prostoru bivse Jugoslavije sacinile zajednicku procenu potreba za novcem z a humanitarni rad u narednoj godini. Prema njegovim recima, ukupna sredstva za pokrivanje svih humanitarnih projekata iznose 406 miliona dolara. Zajednickim apelom, sve agencije UN su se obratile don atorima za pomoc. Ako se ova suma prikupi, planirano je da 263 miliona bude dodeljeno Bosni, 44,6 Hrvatskoj, 44,5 miliona SRJ, 3,4 miliona BJR Makedoniji, a 49,3 miliona za razlicite projekte.

- Vlada Savezne Republike Nemacke poklonila je 1,5 miliona maraka za program sveze hrane za izbeglice smestene u kolektivnim centrima u Saveznoj Republici Jugoslaviji, cime je, buduci da je ovaj daro davac i ranije poklonio istu sumu, u potpunosti pokriven ovaj program - rekao je Niberg. Medjunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca nastavlja rad na distribuciji humanitarne pomoci, s a naglaskom na higijenskom programu, za koji ce biti utrosen i deo donacije Stejt dipartmenta (milion dolara). Ova organizacija obezbedice jos jednu donaciju, vrednu milion dolara, za program narodni h kuhinja, ali ce to biti poslednja donacija za ovaj program, jer je doslo do zamora medjunarodnih donatora, rekao je portparol ove organizacije u Beogradu Ronald de Linji. Nadamo se da ce Jugosloven ski Crveni krst nastaviti ovaj program dodao je De Linji.

Juce je receno da je novi predsednik Medjunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca dr Astrid Hajberg, psihijatar, koja ce ovu duznost zvanicno preuzeti 1. januara 1998. godine.

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /