Cetvrtak, 27. novembar 1997.

MILAN MILUTINOVIC, PREDSEDNICKI KANDIDAT LEVICE

Francusko-nemacka inicijativa nista novo

Beograd, Beta. - Ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Milan Milutinovic, rekao je juce da Beograd ne namerava nista da menja u pogledu statusa Kosova i da francusko-nemacka inicijativa za resenje kosovskog pitanja ne predstavlja "nista novo".

"Kosovo je nase unutrasnje pitanje i samo se mi pitamo oko toga", rekao je Milutinovic, u razgovoru sa lokalnim programom jagodinske televizije, a preneo je Radio Beograd. Kandidat levice na predstoj ecim predsednickim izborima u Srbiji, rekao je da "Kosovo ima svoju autonomiju unutar Ustava Srbije" i da "u tom smislu nema nikakvih promena."

"Mi nemamo problema sa Albancima kao narodom. Mi imamo problema sa tim separatistickim pokretom koji, da bi ziveo i zamajavao taj narod, mora da se oslanja na takve izjave koje su suprotne proklamov anoj politici sveta, a i Francuske i Nemacke, gde govore vrlo precizno da je Kosovo stvar Srbije, odnosno Jugoslavije, da nema granice, itd", izjavio je Milutinovic. On je rekao da Albanci na Kosovu imaju gradjanska i manjinska prava "po najvisim standardima", a "da li hoce da ih koriste, ili ne, to zavisi od njih". Na pitanje urednika jagodinske televizije o inicijativi francuskog i nemackog m inistarstvk inostranih poslova, Milutinovic je rekao da se radi o "arsenalu pritiska prema Jugoslaviji, za neka druga pitanja, pre svega za Bosnu i Sfor, za situaciju oko Dejtonskog sporazuma, a manj e o tom pitanju".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /