Cetvrtak, 27. novembar 1997.

OD PONEDELJKA 1. DECEMBRA

Sengenska viza i za Austriju

Beograd. - Jugoslovenskim drzavljanima koji putuju u neku od zapadnoevropskih zemalja - osim Svajcarske, zemalja Skandinavije, zatim Velike Britanije i Republike Irske - i pritom prolaze kroz Austriju od 1. decembra nece biti potrebne tranzitne vize za tu drzavu.

To je najznacajnija posledica zvanicnog pocetka primene rezima Sengenskog sporazuma u Austriji. Ambasador Volfgang Petric juce je novinarima predocio promene koje donosi uvodjenje sengenskih viza i z a Austriju: ukidanje (postepeno u drumskom i zeleznickom, momentalno u avionskom saobracaju) granicnih kontrola izmedju zemalja clanica Sengena, pojacana kontrola na spoljnim granicama sengenskog blo ka, duza procedura za izdavanje boravisnih viza (posebno je bitno obezbediti nemalo austrijsko zdravstveno osiguranje).

Ambasador Petric i konzul Johan Raf naglasili su da tranzitne vize, koje cine 40 odsto od ukupno broja izdavanih viza drzavljanima SRJ, vise nisu potrebne za zemlje Sengenskog sporazuma - Nemacka, Fr ancuska, drzave Beneluksa, Spanija, Portugalija, Italija, od aprila i Grcka - sto putovanja cini jeftinijim. Sengenska viza, inace, podrazumeva slobodno kretanje po zemljama-clanicama uz uslov da put nik u sengenski blok mora da udje najpre kroz drzavu od koje je vizu dobio.

F. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /