Cetvrtak, 27. novembar 1997.

DEMOKRATSKI CENTAR O USKRACIVANJU PRAVA NA KONTROLU IZBORA

Zalbe do Vrhovnog suda

Dragoljub Micunovic obecao mandat bez korupcije i nepotizma. Dragoslav Petrovic: DC planira obilazak 27 gradova. Bora Kuzmanovic: Dusan Cukic nije odrzao obecanje

Beograd. - Ukoliko Republicka izborna komisija ne omoguci ucesce predstavnika Demokratskog centra u izbornim organima, ta stranka. kako je saopsteno na jucerasnjoj konferenciji za novinare, "p reduzece najenergicnije mere, koristeci sve pravne radnje, ukljucujuci i zalbe do Vrhovnog suda, da se takva nelogicna odluka promeni".

Prema recima Dragoslava Petrovica, potpredsednika DC, ta stranka je obavestena da je "poslata formalna instrukcija" da pravo na predstavnike u izbornim komisijama imaju samo stranke koje su ucestvova le na septembarskim izborima. Zakon, medjutim, propisuje da svi kandidati koji ucestvuju na izborima imaju pravo na ucesce u izbornim organima, precizirao je Petrovic.

Predsednicki kandidat stranke Dragoljub Micunovic, upozorio je da "izbori nisu izbori ako uslovi nisu ravnopravni za sve ucesnike" i naglasio razliku izmedju izbora i imenovanja: "Jednom je Kaligula imenovao konja za senatora!"

Isticuci da "nema moralne obnove drustva bez licnog primera", Micunovic je rekao da je spreman da da svoj primer, tako sto ce u jednom mandatu, bez korupcije i nepotizma, sav svoj radni ucinak posvet iti oporavku zemlje".

Najavljujuci predizborne aktivnosti predsednickog kandidata DC, Dragoslav Petrovic je rekao da je planiran obilazak 27 gradova, 11 nastupa na lokalnim TV i 24 na lokalnim radio stanicama, stampani "p lakati sa likom narednog predsednika" i snimljen TV spot cije ce emitovanje, zbog skromnih sredstava, poceti za nekoliko dana. Zavrsna manifestacija odrzace se u Beogradu, u cetvrtak 4. decembra, ali jos uvek nije poznato gde.

Bora Kuzmanovic, potpredsednik DC, ukazao je na cinjenicu da se, uprkos obecanju Dusana Cukica, pomocnika glavnog urednika RTS, datog predstavnicima DC, u redovnom programu RTS prate iskljucivo aktiv nosti Milana Milutinovica, kandidata levog bloka, "dok se drugi kandidati pominju samo onda kada nesto lose kazu o svojim konkurentima".

V. D.

Poziv protivkandidatima da pokazu poreske prijave

Dragoljub Micunovic je juce pozvao ostale predsednicke kandidate da pokazu u kojoj su opstini i koliki porez uplatili. Isticuci kao veliku izbornu manu cinjenicu da nije odredjen plafon koliko se nov ca moze potrositi u izbornoj kampanji, zahvaljujuci cemu je moguce da se koriscenjem "prljavog novca progura neki kandidat", on je ocenio da upravo skromna kampanja DC moze biti dokaz cestitosti koja ce privuci birace.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /