Cetvrtak, 27. novembar 1997.

SFOR (predvodjen Amerikancima) ponovo preuzima kontrolu nad savskim mostom i prilaznim putevima kod Brckog

Arbitraza pocinje na mostu

Vlasti RS uspostavile ilegalne dazbine i putne prepreke i time pokusale da zaustave koriscenje Brckog kao tranzitnog trgovackog punkta Federacije BiH

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Ejup Ganic (najnovija funkcija: potpredsednik Federacije BiH) moze da se pohvali da je uspesno obavio posao na kome je proteklih nekoliko dana iz sve snage radio u Vasingtonu. U Stejt dipartmentu je, naime, saopsteno da je americkim vojnicima iz sastava Sfora nalozeno da ponovo preuzmu kontrolu nad mostom preko Save kod Brckog, kao i da - u saradnji sa pripadnicima medjunarodne policije - omoguc e ubuduce Federaciji nesmetano koriscenje ove saobracajnice za vezu sa Hrvatskom i dalje sa Evropom.

Most preko Save kod Brckog onesposobljen je za upotrebu vrlo brzo posle pocetka rata u Bosni, 1992, da bi ga, sa prilicno pompe, drzavni sekretar Medlin Olbrajt otvorila juna ove godine, posle obnove koju su izvrsili Amerikanci u jednoj od svojih akcija koja je proizisla iz mirovnog ugovora iz Dejtona. Tri meseca posle toga, medjutim, usledila je bila akcija bosanskih Srba koji su od septembra s veli na minimum muslimansko koriscenje mosta kod Brckog (malo administrativnim zaprekama, a malo vise konkretnim rampama na prilazima "Medlininom mostu") cim su na tom prelazu ostali bez nadzora prip adnika Sfora.

Prica o savskom mostu kod Brckog vraca se sad na pocetak, posle najave iz Vasingtona da se americki vojnici vracaju na taj polozaj i ponovo preuzimaju brigu oko nesmetanog koriscenja ove saobracajnic e. Ovu akciju, kako je novinarima saopsteno u Stejt dipartmentu, zatrazio je medjunarodni supervizor za Brcko Robert Farand, "zahtevajuci da se prekine ilegalna praksa" srpske strane, kako na samom m ostu, tako i na prilaznim putevima. "Za taj potez ima vise razloga. Vlasti Republike Srpske nastojale su da zaustave koriscenje Brckog kao ulazno-izlaznog trgovinskog punkta uspostavljajuci ilegalne dazbine i postavljanjem nedozvoljenih putnih prepreka" - izjavio je tim povodom predstavnik za stampu americke administracije Dzim Foli, objavljujuci da je resenje za taj "ozbiljan problem u sprovodj enju Dejtonskog mirovnog ugovora" pronadjen u obnavljanju stalnog prisustva na brcanskom mostu pripadnika medjunarodnih vojnih i policijskih snaga.

Istim povodom, inace, u Stejt dipartmentu izreceno je takodje i upozorenje da ce dalje ponasanje srpske strane u regionu Brckog u odnosu na obaveze iz Dejtonskog ugovora predstavljati "znacajan fakto r" u arbitrazi o konacnoj sudbini ovog grada sa sirim podrucjem, koju ce na prolece izvrsiti predstavnik medjunarodne zajednice, americki advokat Roberts Oven.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /