Petak, 28. novembar 1997.

NAPADOM NA STANICU U REZNICU NASTAVLJENA SERIJA ORUZANIH INCIDENATA NA KOSOVU

Ubijeni policajac i jedan napadac

U sredu oko ponoci na policijsku stanicu otvorena vatra iz automatskog oruzja i tromblonima. Poginuli policajac Dragic Davidovic i jedan od napadaca Ismet Djocaj, a ranjeni policajci Zarko Milosevic i Miodrag Lutovac. Najdramaticnije razdoblje dugogodisnje kosovske drame

U selu Reznice kod Decana u sredu oko ponoci, vatrom iz automatskog oruzja i tromblonskim minama, napadnuta je lokalna policijska stanica. U napadu je ubijen policajac Dragic Davidovic a ranjeni su p olicajci Zarko Milosevic i Miodrag Lutovac. Prema zvanicnom saopstenju policijskih vlasti, u uzvratnoj vatri iz policijske stanice ubijen je jedan od napadaca - Ismet Djocaj. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je za seriju ranijih identicnih napada odgovornost preuzela Oslobodilacka armija Kosova, ilegalna organizacija koja se bori "za oruzano oslobadjanje Kosova od srpskog okupat ora".

Drugi dogadjaj koji je nakon jucerasnjih teskih incidenata kod Srbice preko noci Kosovo uveo u novo i mozda do sada najdramaticnije razdoblje u nekoliko poslednjih godina jeste preksinocnja smrt sekr etara osnovne skole u selu Lausa Haljita Gecija. On je prekjuce ranjen na radnom mestu u seoskoj skoli u selu Lausa kod Srbice. Prema albanskim izvorima, Geci je ranjen granatom kojom je, u sklopu ne kontrolisane policijske vatre tokom potere za teroristima koji su prethodno napali policiju, iz oklopnog policijskog transportera pucano na lokalnu albansku skolu u Lausi.

Pristinski Odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda u informaciji o Gecijevoj smrti navodi da je prilikom policijskog napada na skolu u Lausi lakse ranjena i Gecijeva cerka - ucenica te skole. Time je tragicni bilans prekjucerasnjih teskih incidenata u tri albanska sela kod Srbice konacno stao na: jednom ubijenom albanskom prosvetnom radniku, cetvorici ranjenih srpskih policajaca, jednom ranjen om albanskom nastavniku i dvoje ranjene albanske dece.

Serija teskih incidenata na Kosovu oznacila je, prema prvim ovdasnjim nezavisnim komentarima, ulazak u jedno od najdramaticnijih razdoblja u dugogodisnjoj kosovskoj drami, veoma blizu da se potpuno o tme kontroli. Ne pamti se da je ranije u tako kratkom roku bilo toliko mnogo incidenata sa najtezim posledicama po obe strane i da su oni izazvali zatezanje albanskih i srpskih zivaca do granice puca nja. Dalji razvoj dogadjaja na Kosovu zavisice, medjutim, umnogome od toga da li ce biti nastavljeno sa incidentima.

U mnogobrojnim reagovanjima albanskih politickih faktora za zadnje zaostravanje situacije na Kosovu apriorno se okrivljuje srpska strana. Predsednik Albanske demohriscanske stranke Mark Krasnici smat ra da se radi o predizbornom povecavanju temperature na Kosovu preko albanskih ledja i da srpski rezim koristi i najmanji incident za teror nad albanskim stanovnistvom, sto prema njemu nije opasno sa mo za Albance vec i za samu Srbiju.

- Jos ne raspolazemo svim bitnim detaljima o poslednjim dogadjajima ali je ocigledno da srpski rezim polako ali sigurno, uz saradnju jednog dela svoje opozicije, namece ratnu metodu za resenje kosovs kog pitanja. Srpska politika se na Kosovu odrzava samo oruzjem i to je tragicna cinjenica za sve nas. Ova politika Albancima namece da ucine sve sto je u njihovoj moci da spasu glave i trajno se oslo bode od takve politike i drzave - kaze Bajram Kosumi, predsednik Parlamentarne partije Kosova.

I. Hajdari

Sef policije u Obilicu kidnapovan - greskom

Dogadjaj koji je, po neobicnosti, u prvi mah pretio da baci u zasenak prethodna dva, jeste misteriozno kidnapovanje sefa opstinske policije u Obilicu Bozidara Spasica, preksinoc oko 19 sati u najuzem centru Pristine. Trojica nepoznatih napadaca su sacekali Spasica ispred ulaza u njegovu zgradu i udarajuci ga po glavi pistoljima primorali da udje u njihov auto i zatim su nestali u nepoznatom prav cu. U veoma kratkom roku policija je blokirala sve izlaze iz Pristine rigorozno kontrolisuci sve automobile ali Spasicu nije bilo ni traga. Spasicevo kidnapovanje je samo do ranih jutarnjih casova do vodjeno u vezu sa dramaticnim zaostravanjem situacije na Kosovu jer se u pravim procenama smatralo da se radi o politickoj otmici, sto bi svakako bio i prvi dogadjaj ove vrste na Kosovu od 1981. godi ne. Juce rano ujutro, medjutim, kada se Spasic pojavio ziv i zdrav na poslu, ispostavilo se da je njegova jedina nesreca bila u tome sto je fizicki licio na osobu kojoj je putem otmice trebalo da bud u uterani dugovi. Kidnaperi su, prema prvim informacijama, dosli iz Krusevca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /