Petak, 28. novembar 1997.

SAOPSTENJE NADZORNOG ODBORA ZA DECEMBARSKE PREDSEDNICKE IZBORE

RTS favorizuje kandiata SPS-JUL-ND

Nadzorni odbor trazi od Upravnog odbora RTS i drugih glasila ravnopravno predstavljanje svih predsednickih kandidata

Nadzorni odbor za decembarske predsednicke izbore je, na danasnjoj sednici, doneo odluku o utvrdjivanju broja i trajanja emisija za ravnopravno predstavljanje kandidata za predsednika Republike Srbij e, na registrovanim radio i televizijskim stanicama, ciji osnivac nije Republika, a koje to do sada nisu ucinile.

Ove kuce su duzne da u svojim informativno-politickim programima omoguce polucasovno besplatno predstavljanje svih sedam predsednickih kandidata, pocev od 1. do 4. decembra, u vremenu od 17,00 do 18, 00 casova.

Na osnovu zapazanja clanova Nadzornog odbora, i primedbi izrecenih u javnosti, Odbor skrece paznju da svi kandidati za predsednika Republike nemaju podjednaki pristup javnim glasilima i isti tretman u njima. Primetno je da se u informativno-politickim emisijama televizijskog programa Radio televizije Srbije, i dalje favorizuje predsednicki kandidat koalicije SPS-JUL-ND. Odbor zato, jos jednom, z ahteva od svih javnih glasila da u zavrsnici kampanje za izbor predsednika Republike ravnomerno prate redovne aktivnosti svih kandidata i da obezbede njihovo ravnopravno predstavljanje.

Nadzorni odbor trazi od Upravnog odbora Radio televizije Srbije i nadleznih organa u drugim javnim glasilima, da utvrde razloge nepostovanja sporazuma i pravila za ravnopravno predstavljanje predsedn ickih kandidata.

Istovremeno, Odbor zahteva od javnih glasila da se saopstenja sa njegovih sednica prenose u celini.

Na sednici je zapazeno da, prilikom promocija predsednickih kandidata, ima pojava kleveta, omalovazavanja licnosti, povreda dostojanstva i nipodastavanja politickih suparnika. Odbor podseca da su izb ori za predsednika Republike prilika za dostojanstveno nadmetanje kandidata, i predstavljanje predsednickih kandidata.

Istovremeno, Odbor zahteva od javnih glasila da se saopstenja sa njegovih sednica prenose u celini.

Na sednici je zapazeno da, prilikom promocija predsednickih kandidata, ima pojava kleveta, omalovazavanja licnosti, povreda dostojanstva i nipodastavanja politickih suparnika. Odbor podseca da su izb ori za predsednika Republike prilika za dostojanstveno nadmetanje kandidata, i predstavljanje njihovih programa u skladu sa usvojenim demokratskim politickim standardima.

Nadzorni odbor zahteva od medija da, vodeci racuna o etici javne reci, ne prenose uvrede, neistine,klevete i napade na dostojanstvo licnosti, koji se iznose u izbornoj kampanji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /