Petak, 28. novembar 1997.

PREDLOG NOVE DEMOKRATIJE ZA REPUBLICKU SKUPSTINU

Cetiri potpredsednika iz cetiri partije

Beograd. - Nova demokratija smatra da na konstitutivnoj sednici republickog parlamenta, treba da se postigne kompletan dogovor - da se izabere predsednik Skupstine, potpredsednici, sastavi odb ora kao i poslanici koji ce biti delegirani u Vece gradjana Savezne skupstine. Portparol te stranke Rebeka Srbinovic, na jucerasnjoj konferenciji, iznela je stav da bi predsednicko mesto Skupstine tr ebalo da pripadne Socijalistickoj partiji Srbije, dok bi potpredsednici bili iz redova ND, SPO, SRS i JUL -a.

Upravo je Nova demokratija predlozila da se ovako preraspodele funkcije u Skupstini sto, kako je rekla Rebeka Srbinovic, nije naislo na neodobravanje ostalih stranaka. Komentarisuci dalja zbivanja to kom sastanka sefova poslanickih kubova sa starim-novim predsednikom Skupstine Draganom Tomicem, Srbinovic je precizirala da su za mesto predsednika, sem socijalista, jedino jos radikali imali svoj pr edlog. Sto se navoda da socijalisti zele i potpredsednicka mesta tice, ona kaze da "svako insistira da dobije sto vise, ali da je predlog ND pravedan". ND se nada da ce mnogo toga biti jasnije na sle decem sastanku uoci sednice, 2. decembra.

Iako, kako je rekla, ND nema dovoljno informacija o tome sta se zapravo dogodilo na Kosovu, Rebeka Srbinovic je iznela principijelan stav da "u politici nema mesta oruzju, jer konflikti nikome ne idu u prilog".

"Medjunarodna zajednica bi trebala da pojaca pritisak prema Demokratskom savezu Kosova i ostalim politickim snagama koje bi eventualno mogle imati uticaj na te teroristicke grupe, cime bi i oni dokaz ali da su spremni za resavanje problema politickim sredstvima", naglasila je Srbinovic.

ND je osudila "vandalski postupak Seseljevih kabadahija", prema ekipi snimatelja RTS u Zemunu, sto, kako je rekla Srbinovic, samo potvrdjuje da su "nasilje i kamen u ruci, jedino politicko oruzje rad ikala".

B. C.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /