Petak, 28. novembar 1997.

ZAVRSEN 4. MEDJUNARODNI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA "POGLED U SVET"

Borba za sirotinjski kolac

"Majka i sin" ruskog reditelja Aleksandra Sokurova zvanicno je najbolji film juce zavrsenog 4. Medjunarodnog festivala autorskog filma "Pogled u svet" i pripala mu je Plaketa "Aleksandar Sasa Petrovi c". Sama cinjenica da je odluku o nagradi doneo direktorijum Festivala, umesto, kako je bilo zamisljeno, medjunarodnog zirija govori o osnovnom obelezju ove, jos uvek mlade beogradske kulturne manife stacije - bolne rastegnutosti izmedju velikih i lepih zelja i vrlo skromnih mogucnosti.

"Jugoslavija - film" je nekim cudom pokrenula ovaj festival u krajnje zlo vreme, racunajuci valjda da ce se stvari odvijati po dobro nam znanom principu - rodilo se, valja ga ljuljati. No, i danas ka da "dete" ima vec cele cetiri godine, okolnosti su vise nego naopake i s "ljuljanjem" vrlo tesko ide. Nema, naravno, novca, ali uporni organizatori ne dopustaju da se zbog te notornosti dovodi u pita nje sam smisao postojanja ovakvog festivala.

Oni tvrde da se "Pogled u svet" vec izborio za sopstveni identitet, da se o njemu vec zna i izvan nasih granica, da ima svoju publiku i da je pokazao da daje bitan doprinos kulturnoj ponudi Beograda . Istina je, videlo se to ove godine, da u bioskopskom zivotu grada, koji je gotovo do kraja ispunjen ostvarenjima holivudske mejdzor produkcije, cesto diskutabilnog kvaliteta, izbor zanimljivih film skih dela s raznih strana sveta i renomiranih festivala, kakav "Pogled u svet" uspeva da obezbedi, predstavlja znacajno osvezenje.

Istina je i da uspeva da privuce pristojnu paznju filmofila odredjenog profila i, uglavnom, mladjih godina. Ovaj festival nema ambicija ni obaveza da popunjava velike sale kakva je ona u "Sava" Centr u, ali je sasvim uspesan u popunjavanju kapaciteta jedne dvorane Kulturnog centra Beograda, u kojoj se odvija glavni deo programa, i da u njoj stvori nesto sto bi se moglo krstiti pozitivnom festival skom atmosferom. Bez pozerstva i pretenzija na glamuroznost, koja tradicionalno krasi publiku starijeg FEST-a.

I, u svakoj prici o Festivalu autorskog filma neizbezno je pricati i o FEST-u. Mada to sto se FEST-u sasvim izvesno smrkava ne znaci da ce "Jugoslavija-filmu" i njenom festivalu da svane. Ove dve fil mske manifestacije moraju da se bore za zalogaj istog sirotinjskog kolaca. Pri cemu FEST ima iza sebe Grad kao osnivaca, sto mu mozda u ovom trenutku i nije narocita sreca. "Pogled u svet" jos nema c vrsto institucionalno uporiste, ali se ove godine, po ucescu u budzetu, pokazalo da je u ocima republickog Ministarstva kulture, iz ovih ili onih razloga, neki kazu i politickih, vazniji od FEST-a. Ako se vec prave neka poredjenja, izvesno je da je u sadasnjoj situaciji mladji od dva beogradska festivala, kako-tako, blizi onome sto se zove definisan koncept.

R. Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /