Petak, 28. novembar 1997.

DOMACI I STRANI NOVINARI DVA DANA PROVELI U ORGANIZOVANOM OBILASKU ZATVORA NA KOSOVU I METOHIJI

"Zatvorenici imaju isti tretman bez obzira na nacionalnost"

Istok. - U organizaciji Ministarstva pravde i Ministarstva informacija Srbije 63 domaca strana i domaca novinara, snimatelja i fotoreportera, obislo je tokom srede i cetvrtka kazneno popravne domove i zatvore na Kosovu i Metohiji. Posetom je bio obuhvacen obilazak KPD u Istoku i zatvora u Lipljanu, Smrekovnici i Peci. Kako je receno na jucerasnjoj konferenciji za novinare odrzanoj u Istok u, na Kosovu je trenutno u svim kazneno popravnim ustanovama, ukljucujuci i pritvor, ukupno 927 lica - 685 osudjenih, 27 prekrsajnih kaznjenika i 25 pritvorenih. Od pomenutog broja, njih 676 su Alban ci, 195 su Srbi i Crnogorci i 56 pripadnici ostalih nacionalnosti. Od broja osudjenih najvise je onih koji su izvrsili krivicna dela protiv zivota i tela (33,6 odsto), zatim protiv dostojanstva licno sti i morala (3,8 odsto) i protiv imovine (23 odsto).

Zbog na Kosovu vrlo karakteristicnog krivicnog dela - "udruzivanja radi vrsenja neprijateljske delatnosti" - u zatvoru se nalazi 46 lica i 130 onih koji su osudjeni za neovlasceno posedovanje i trgov inu oruzjem.

Pomocnik ministra pravde Srbije Zoran Stevanovic istakao je da na Kosovu osudjenici imaju isti tretman, bez obzira na nacionalnu pripadnost, te da su uslovi izdrzavanja kazne na zavidnom nivou po svi m standardima medjunarodne zajednice, ako ne i prevazidjeni.

- Sredstva prinude u ovoj godini nisu primenjena prema zatvorenicima, a prosle godine je bilo osam takvih slucajeva, i to u okviru zakona - rekao je Stevanovic.

Zoran Balinac, pomocnik ministra pravde, rekao je da je primena novog Zakona o izvrsenju krivicnih sankcija koji na snagu stupa 1. januara 1998, vec pocela u srpskim zatvorima.

- Novi zakon predvidja mnogo manje represivnih odredbi u odnosu na prethodni, koji je pravljen u doba socijalizma i samoupravljanja - rekao je Balinac.

Iako najavljen, jucerasnjoj konferenciji za stampu u Istoku nije prisustvovao srpski ministar pravde Arandjel Markicevic "zbog poslova", kako je objasnjeno.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /