Petak, 28. novembar 1997.

ANDREAS GOLDBERGER, SPORTSKI HEROJ AUSTRIJE, ZELI YU-PASOS

Sokirana Australija, ali i Jugoslavija

Beograd. - Andreas Goldberger, dvostruki osvajac "Zlatnog globusa", u skijaskim skokovima, vlasnik bronzane medalje sa Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva, sa 22 godine izazvao je u alpskoj Austriji bukvalno lavinu sa nesagledivim posledicama. Naime, obreo se juce u Beogradu, dosao svojim privatnim avionom i celnicima i Skijaskog saveza ponudio da nastupa za reprezentaciju Jugoslavije. Sok, pre svega, za Austrijance, ali, reklo bi se i jugoslovenski deo delegacije koja je pregovarala sa ovim sampionom krhke gradje.

O cemu se zapravo radi? Goldberger je ogorcen na austrijski Smucarski savez, jer je bio, navodno, optuzen da je uzimao nedozvoljena sredstva. Sud je presudio u njegovu korist, a nacionalni heroj Aust rije, prosle godine proglasen za najboljeg sportistvu ove zemlje, dosao je u Beograd, mozda i iz inata, ali, svakako, da je nama ucinio cast. Problem je, zapravo, sto Medjunarodna skijaska federacija nije dala saglasnost za ovaj senzacionalan transfer.

- Nasa je zelja da ovaj izvanredni sportista nastupa za nasu reprezentaciju - reci su predsednika Skijaskog saveza Srbije dr Rastka Cukica. - Ali, ne zelimo da dodjemo u sukob sa Markom Hodlerom, cov ekom koji je alfa i omega Svetske federacije. Zato, savetovali smo Goldberga da ode u Svajcarsku, dogovori se, dobije dozvolu i onda ce biti rado vidjen u plavom dresu. Ukoliko bi se pozitivno resio ovaj problem, Andreas bi nastupio za Jugoslaviju cak i na Olimpijskim igrama u Naganu.

Ono sto posebno raduje je da sampion nije postavio nikakvematgerijalne uslove za prelazak, odnosno dobijanja jugoslovenskog pasosa, a postoje uveravanja nasih zvanicnih organa da cemo vrlo brzo izaci u susret i dati drzavljanstvo. Do sada su uglavnom nasi sportisti (rukometasice pre svega) postojali austrijski drzavljani. Po prvi put desava se obrnuta situacija. Po nekim vestima koje stizu iz Au strije ova odluka Andreasa Goldberga izazvala je sok i nevericu i podigla veliku prasinu u austrijskim medijima. Najainteresantnije je da, posto je glavni sponzor svetskog sampiona firma "Red Bul", m oze da se dogodi da ova firma bude sponzor nasih smucara na Olimpijskim igrama.

S. Stojanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /