Petak, 28. novembar 1997.

BEOBANKA PREDLAZE DA SE DUGOVANJA PRIVREDE PRETVORE U POTROSACKE KREDITE

Dug od 17 milijardi maraka vratiti banci u robi

Beograd, Beta. - Najveca jugoslovenska komercijalna banka, Beobanka, predlozila je da se deo dugova privrede prema bankama pretvori u potrosacke kredite, rekli su juce funkcioneri Beobanke na konferenciji za stampu. "Vrednost nasih potrazivanja od privrede je 1,7 milijardi maraka, zajedno s pripisanim kamatama i provizijama. Bilo bi dobro kad bi se bar 10 odsto tog iznosa pretvorilo u pot rosacke kredite", rekao je predstavnik Beobanke za odnose sa javnoscu Zoran Pavlovic.

Po toj ideji, privredna preduzeca vratila bi bankama jedan deo svojih dugova u robi, koju bi banke zatim prodale potrosacima na kredit.

Pavlovic je odbacio sugestiju da bi pretvaranje dugova u potrosacke kredite bilo nepodnosljivo za ruiniranu domacu privredu, gladnu kapitala. "Mnogi direktori (drustvenih preduzeca) vrlo revnosno vra caju pozajmice koje su uzeli po kamatama od devet i 10 odsto mesecno, a nama ne vracaju kredite date s kamatom od 3-5 odsto", rekao je Pavlovic, ocito sugerisuci da se tu radi o mahinacijama tih dire ktora.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /