Petak, 28. novembar 1997.

JUCE ODRZAN PROTEST VISE HILJADA RADNIKA "ZASTAVINE" FABRIKE ORUZJA

Drzava ponovo "olaksala" "Namensku"

Sekretar Sindikata "Namenske" Dragutin Stanojlovic Baja ustvrdio da je drzava ponovo opljackala ZNP i to za deset miliona dinara

Kragujevac. - Okupili smo se da cujemo kada cemo dobiti septembarske, oktobarske i novembarske akontacije i plate, zatim kad ce da nam budu isplaceni deo ovogodisnjeg regresa i nadoknade za to pli obrok. To su pitanja na koja trazimo odgovore. Dosta je bilo obecanja da ce u fabrici iz dana u dan maltene da bude sve bolje i bolje, a mi vidimo kako zivimo - naglasio je juce na sindikalnom zb oru radnika "Zastave Namenski proizvodi", na kojem se okupilo vise hiljada ponovo pobunjenih oruzara, predsednik Sindikata ove firme Zoran Nedeljkovic Meda.

On je, potom, istakao da radnici "Namenske" verovatno ne bi trazili isplatu zaostalih zarada, kad u isto vreme ne bi morali da salju decu u skole, da placaju racune za struju, vodu i ostale komunalij e, na koje im se zaracunavaju kamate...

Sekretar Sindikata "Namenske" Dragutin Stanojlovic Baja je na jucerasnjem radnickom protestu u krugu fabrike najpre ustvrdio da je drzava ponovo opljackala ZNP. Ovoga puta za deset miliona dinara.

- Ljudi koji su isli pesice u Beograd izborili su od Vlade Srbije pet miliona dolara za ovu fabriku. Onda je nase poslovodstvo reklo - neka Savezna direkcija za promet robe bude posrednik pri prenose nju ovih para, izmedju Republickog fonda za razvoj i nase fabrike. Mi iz Sindikata smo trazili da fabrika odmah uzme tih pet miliona dolara. Direktor je odlucio drugacije, i od tih pet miliona dolara , odnosno 29 miliona dinara, fabrika je dobila 19, a ostalih deset miliona je gospodin Sainovic podelio drugima - kaze Stanojlovic.

On je potom pozvao poslovodstvo ZNP da radnicima kaze da je drzava naplatila deo inostranog duga ove fabrike (ukupna vrednost duga 72 miliona dolara - prim Z. R.), a da su "Namenskoj" na ime te napla te date neke bezvredne menice, kao sto su bile one koje su deljene prilikom prikupljanja zajma za preporod Srbije.

- Mi i dalje od vlasti u Srbiji i Slobodana Milosevica - koji je najodgovorniji za situaciju u kojoj se nalazimo - trazimo da nam se vrati tih 72 miliona dolara. Jer, da bismo mogli da izvrsimo trans formaciju, mi prvo moramo da dobijemo ono sto je nase - ono sto je banda od nas otela! Jednostavno, nema privatizacije fabrike dok ne naplatimo sva nasa dugovanja - rekao je sekretar Sindikata "Namen ske".

Originalan protest

Ovoga puta necemo pesaciti do Beograda i necemo strajkovati gladju. Nas protest ce ponovo da bude originalan i efikasan - kazu juce za "Nasu Borbu" u sndikalnom rukovodstvu "Namenske", dodajuci da ce sada deo zahteva ispostaviti i ovdasnjoj gradskoj skupstini.

Okupljenim radnicima juce su se obratili i direktor "Namenske" Dragoljub Grujovic i predsednik Upravnog odbora ove firme Nebojsa Divljan. Ni jedan ni drugi, medjutim, nisu mogli nista konkretno da ob ecaju pobunjenim oruzarima. Nebojsa Divljan je, doduse, porucio da ocekuje da ce septembarske plate radnicima "Namenske" da budu isplacene danas. Direktor Grujovic je, izmedju ostalog, istakao da je, uprkos svemu, "bio i ostao optimista" (!?). Zatim, da odgovornost za deo problema snosi i sama fabrika, dok vecina problema "Namenske", tvrdi on, mora da se resava u saradnji sa drzavom.

Njegovo izlaganje cesto je bilo prekidano zvizducima i protestima nezadovoljnih radnika.

Na jucerasnjem protestu odluceno je da ce radnici "Namenske" cekati danas do 9.30 casova da im se isplate septembarske plate. Ukoliko tako ne bude, ponovo ce organizovati protest koji ce u fabrickom krugu poceti u 10 casova, kada ce se dogovoriti - sta i kako dalje, odnosno da li ce, kao sto je najavljeno u utorak, 2. decembra, opet izaci na kragujevacke ulice.

Radnici "Namenske" juce su zatrazili i da im oktobarske i novembarske plate budu isplacene do 24. decembra.

Z. Radovanovic

Amerikanci i virus "B2"

- Nas direktor (Dragoljub Grujovic) kaze da Amerikanci truju nasu naciju virusom "B2", zato sto nas mrze. On to kaze, a hoce da oruzje prodajemo Amerikancima i zemljama NATO pakta, u kojem je Amerika glavna - rekao je juce sekretar Sindikata ZNP Dragutin Stanojlovic.

On je istakao i to da za aktuelnu agoniju "Namenske" odgovornost snosi i sadasnje poslovodstvo firme. Ovu konstataciju ilustrovao je i cinjenicom da je u vreme dok je u fabrici radilo svih sedam hilj ada radnika, "Namenska" imala 28 direktora. Sada ih ima - 60!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /