subota - ponedeljak,
29. novembar - 1. decembar 1997.

Geografska zastupljenost hriscanskih koncepata

Dragstor "Kod Boga"

Ne znam, ali sam siguran da postoji bar jedan narod na ovoj planeti koji sasvim mirno spava s idejom da greh ne postoji. Japanci. Verovali ili ne, ali tacno nula procenata tamosnjih zitelja veruje u postojanje Greha

Lazar Dzamic

"Nauka bez religije je tupa, religija bez nauke je slepa" - ovako, ili slicno, jednom prilikom je Albert Ajnstajn poentirao svoje misljenje o odnosu dve skoro vecito antagonisticke drustvene sile. I mada izgleda da je religija razvitkom "sredstava za proizvodnju" (sto bi rekli marksisti kojima u filozofskom smislu, bar po predvidjanju uglednog americkog magazina "Nju Jorker", pripada 21. vek) su tnuta u istorijski zapecak jer je mikrocip nedvosmisleno dokazao da Boga nema posto takve adrese, iz autenticnog izvora, jos nema na Internetu, teisti i dalje u mnogim sredinama predstavljaju tolike procente populacije da bi, da se kojim slucajem glasa o pitanjima iz ove nadleznosti, glat odneli pobedu na bilo kojim izborima, pa makar ih organizovao i SPS!

Da li bi voleli da zavirite u neko istrazivanje koje pokazuje koliki procenat Srba, na primer, veruje u Boga ili Djavola, Raj ili Pakao, Besmrtnost Duse ili Greh? I sta se desava u nekim drugim, bliz im ili daljim zemljama, na tu temu? Upravo takvo istrazivanje postoji i sprovela ga je agencija "Partner Research", kao deo stalnog godisnjeg globalnog projekta u 38 zemalja sveta i pod patronatom "G alupa". Dakle, ako ste zakleti ateista i kupate se na svaki Dan bezbednosti, evo crne vesti za vas: u Srbiji preko 72 odsto stanovnistva veruje u Boga! Niti je doticni "poginuo u ratu", niti vecina n aroda pokazuje zarku zelju da se bas nesto skida s najjeftinije "duvke" (cak, opijuma, prema tumacenju bivsih i sadasnjih politickih komesara) koja je do sada izmisljena. Naprotiv, Bog je u Srbiji zi v i zdrav, hvala Samome Sebi, i ocigledno redovno posecuje svoju spiritualnu teretanu. Ocekivalo bi se, samom logikom postojanja jedne strane, da je i druga nebeska partija prilicno zastupljena, medj utim, Srbi po obicaju iskoriste svaku priliku da pokazu kako kod njih logika opozicije ne vredi ni pisljivog boba. Naime, u postojanje Djavola veruje samo 16 i po odsto naroda! Tu je nekakva prava "k vaka". Jer: ili stvari uzimate u paketu - Boga zajedno s Djavolom, Dobro zajedno s Losim, Andjele u aranzmanu s Demonima - ili nesto nije u redu sa sistemom vaseg verovanja. Izgleda da je za Srbe rel igija, kao uostalom i etika ili politika, neka vrsta katehisticke samoposluge, teoloski dragstor, u kojoj oni smatraju da imaju bon s popustom koji im omogucava da od espapa uzmu samo ono sto im se s vidja, i to onda kada im se svidja. Ili je u pitanju samo razumljivo ljudsko bekstvo od neprijatnih sadrzaja, od Loseg koje se, tako bar urok kaze, moze prizvati i samim priznanjem njegovog postojanj a. Uostalom, i podaci iz drugih zemalja govore nesto slicno. Mada 98 odsto Rumuna veruje u Boga, samo 18 odsto nasih suseda priznaje i njegovu suprotnost. Slicno je i u Indiji. Izuzetak su prilicno d osledni Nigerijci gde veru u Boga (blago tamosnjoj crkvi!) poseduje svih 100 odsto zitelja, praceno ubedjenjem u postojanje Djavola kod 93 procenta, ili Turci sa 99 odsto priznanja Boga i 87 Djavola! Veoma bi zanimljivo bilo protumaciti cifre iz Izraela, gde samo 30 odsto ljudi veruje u Boga, ali zato citavih 77 odsto veruje u to da postoji njegov suparnik! Na samom kraju skale su, opet(!), Japa nci koji mirno gledaju svoja posla i ne daju se zamarati tricarijama poput ontologije Boga (26 odsto) ili Djavola (samo 2 odsto!).

Ako bi se covek zamislio nad delom istrazivanja koji se odnosi na verovanja o postojanju Raja i Pakla, stekao bi se utisak da svi za sebe misle da su veci pravednici nego gresnici, sto, naravno, moze da iznenadi samo nekog "kandidata" (sledbenika Kandida). U trenutku Sudnjeg dana, a da pri tome ne mislimo na Millenium Bug, razmislite dobro kojim pravcem krecete ka Raju jer ce sve dzade biti vaka t zapusene: sve petlje, svi tuneli, svi gradski i prigradski putevi; javni saobracaj ce opet biti u kolapsu, ovoga puta zbog vise svrhe, njive i travnjaci ce biti orani kad im vreme nije, a kada se o voj slici doda i neizbezni element medjunarodnog saobracaja u kome, kao sto znamo, cesto ne vaze uobicajena pravila voznje (jao nama kada navali 95 odsto Turaka koji veruju u Raj!) - mozda nije zgore g da na put krenete malo ranije. Tacnije, pravim putem. U isto vreme, posmatrajuci statisticku gadljivost sveta na ideju o Paklu (retko koja zemlja prelazi tridesetak odsto), vozila s brojem 666, iz cijih se auspuha i motora hadski dimi i zari (veci deo voznog parka GSB-a) zvrjace poluprazna, sem grupa unesrecenih Nigerijaca kojima se od njihovih 93 odsto verovanja u Pakao sigurno mora zalomiti i jedan broj turista, uz drustvo vec pomenutih pesimistickih Izraelaca i opet doslednih Turaka (94 odsto). Muzika u vozilima je Pak(a)o De Luci(fer)a!

I na kraju - Greh. Mada se Srbi bas ne pretrzu verovanjem u zaludnice tipa zivot posle smrti, reinkarnacija, vaskrsnuce mrtvih i slicno, znacajan procenat stanovnistva ipak oseca da moze da postoji n esto apstraktno sto nam kvari zivot i za sta, po svakoj logici, treba da ispastamo, odnosno da to na ovaj ili onaj nacin iskijavamo. Da smo svi manje ili vise gresni, s posebnim naglaskom na druge, v eruje vise od 63 odsto srpskog stanovnistva. Da li se u ovom slucaju opet radi o pojacanom punjenju jednog dela vec opisane srpske religijske musake, s neravnomerno rasporedjenim filom u serpi, ili b i neko ovakvo izjasnjavanje mogao da smatra svojevrsnim kompleksom krivice nasledjenim iz starog komunistickog sistema u kome je gradjanin, nikada drzava, za nesto bio kriv? Kompleks koji vucemo od n eprestanog "no-no" i precenja prstom Velikog Tate, i samog obogotvorenog, ili uvid u sopstvenu dusu, sa svim njenim podrumima i koncentracionim logorima ideja i emocija, u Vavilon koncepata, nacional nih i civilizacijskih zabluda, masovnim ubijanjima u pojam u kome nam nesto, nedefinisano ali ipak prisutno, stalno kljuca u potiljak i dosadno sapuce: "Kriv si, kriv si"? Ne znam, ali sam siguran da postoji bar jedan narod na ovoj planeti koji sasvim mirno spava s idejom da greh ne postoji. Japanci. Verovali ili ne, ali tacno nula procenata tamosnjih zitelja veruje u postojanje Greha, cifra koj a ili tera na neograniceni optimizam ili izaziva uzas, zavisi iz kog ugla se sve posmatra. Jer, nepostojanje koncepta sankcionisane nesavrsenosti u necijoj mentalnoj sferi govori ili o blazenoj naivn osti i veri u sopstvene sposobnosti i nepogresivost ili o zlokobnom odsustvu moralnih merila, teritoriji na kojoj je sve dozvoljeno, darvinistickom i makijavelistickom carstvu u kome nema mesta kmeza vom preispitivanju i ogranicavanju akcije zbog neke buduce hipoteticke "kazne" odozgo. Ali, to mi tako ne lici na Japance. Ipak su oni u popravljanju sopstvenih defekata postigli mozda i najvise od s vih naroda. Bice ipak da je ona nula u koloni o Grehu specificnost lokalne kulture u kojoj se "satori" dostize neprestanom introspekcijom sopstvenih cinova i svescu da se covek moze konstantno poprav ljati i unapredjivati. Uostalom, ako Greh ne postoji, ko je izmislio "sake" i "gejse"? Po obicaju, predvodnici stava da je Greh realna stvar opet su Nigerijci i Turci, s Bolivijom i Kostarikom kao ve rnim sledbenicima (gledano po regionima, Centralna i Juzna Amerika su, sasvim ocekivano, najreligioznije teritorije na planeti Zemlji). Istrazivanje krcato ovako zanimljivim podacima svojevrstan je s nimak duse sveta, topografski prikaz istorije i antropologije zemaljskih kontinenata i njihovih inhabitanata. Rezultat je, po obicaju, banalan: slicni smo, a i razliciti smo. Tek toliko da se podseti mo zavodljivih varki generalizacija, posasti koja je svoj udobni dom nekako pronasla bas kod nas. Srba, mislim.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /