subota - ponedeljak,
29. novembar - 1. decembar 1997.

Predizborna razbibriga

Predizborna razbibriga

Divan je domaci TV program: Milan Milutinovic u seriji "I kragna i svet", Jedino Vuk istovremeno uzivo a u reprizi, duel Nikolica & Cerovica, Voja Zemunac u epizodi "Mirotvorac", opet Milutinovic na zahtev mnogobrojnih gledalaca, Jedino Vuk po jubilarni, peti put, u intervjuu dana, sve to nedeljom, danom koji je Bog odredio za odmor & razonodu!

Pise: Petar Lukovic

Bila je nedelja, cini mi se: napolju je udarao neprijatan radikalni vetar, socijalisticka kisa zalivala je birace, srpska meteoroloska obnova spustila je monarhisticke oblake nisko na Zvezdaru, sve j e ukazivalo da je najpametnije da horizonatalno legnem ispred televizora - sigurno ce prikazati nekakav azerbejdzanski akcioni film, mozda ugledam obnazene grudi neke od aktuelnih folk pevacica, ako imam srece pogledacu ceo snimak derbi utakmice Milicionar-Vatrogasac, super je nedelja, vec je deset ujutru a nigde na vidiku Voje, Milana i Vuka, niko ne pominje Treci Krug Izbora, zivele Srpske Apo liticne Televizije!

Negde oko podne, daljinskim upravljacem 747 preleteo sam preko RTS "Vesti", malo se zadrzao na Milutinovicu koji, jadan, radi i nedeljom, a onda sam, nesto pre dva, sleteo na aerodrom TV "Palme" ne b ih li se pridruzio igracima Bajerna u jos jednoj fudbalskoj pobedi. Taman kad je Mario Basler hteo da sutira, omace mi se ruka na daljincu i vratih se na Zavisni Studio B u cijem je zavisnom SPO stud iju sedeo Spasoje Krunic: uspeo sam da cujem da Jedino Vuk moze da nas oslobodi onog zlog Djindjica, da Covek Vizije ima jasnu viziju da ce 7. decembra pobediti na najnovijim izborima za Predsednika/ Vizionara, da se slucajno mi biraci ne zajebavamo pa da nam na pamet padne vizija da Jedino Vuka bojkotujemo...

U naivnom magnovenju - pomislio sam da je ovo ekces. Nije istina da se nedeljom na domacim televizijama prica o politici, evo, krecem na TV "Palmu", kladim se da me tamo ceka neka uspaljena narodna h armonika... ali, u krosnji ovog televizijskog kanala smestio se Jedino Vuk, popeo se na Palmu i nece da sidje dok ne objasni da on mora da postane Predsednik, ako Jedino Vuk ne postane Predsednik - S rbija je ugasila, nemamo vise razloga da zivimo, mozemo odmah da se poubijamo, kakva je to, bre, zemlja u kojoj Jedino Vuk mora da ubedjuje birace da je on najbolji, zar se to ne podrazumeva, zar nar od ne uocava podrsku koju Jedino Vuku jedino pruzaju Jedino Danica & Jedino Bozic?

Teska srca ostavljam Vuka na palmi, hajde, Lukovicu - kazem hrabreci samog sebe - prebaci se na RTS, postoji teoretska mogucnost da se Milutinovic umorio, ipak je nedelja, i Milan je ponekad ljudsko bice zeljno razonode. Slika s Prvog RTS programa dokazuje mi da ne postoji teoretska mogucnost da se Milutinovic umorio: slusam Milana kako prica, gledam Milanovu belu kragnu njegove prugaste kosulje , cujem Milana kako nam porucuje da svet jedva ceka njegovu pobedu pa da u zemlju udju pare, investitori, strane banke, med i mleko... Iz lezeceg polozaja, polno uzbudjen ovakvim sladostrasnim obecan jima, dizao sam se ka vertikali, savrseno nesvestan da sam vec promenio kanal i da, u stvari, gledam TV "Politiku" i njihovog vecerasnjeg gosta koji se zove - Jedino Vuk.

Za razliku od Jedinog Vuka koji je na TV "Palmi" izbore 7. decembra video kao puku formalnost u Ostvarenju Danine Vizije - na TV "Politici" Jedino Vuk slozio je vrlo tuznu pricu: bez obzira sto mu pr ezime pocinje na slovo "d", Jedino Vuk nije prvi na azbucnom spisku Predsednickih Kandidata, jer su Njegovi Neprijatelji uspeli da kandiduju jednog cije prezime pocinje na slovo "a"", i drugog cije p rezime pocinje na slovo "b"". Onda, Vuk Obradovic - kojem su kumovi jos pre pola veka dali bas takvo ime da bi se 7. decembra glasaci zbunili i umesto Jedino Vuka zaokruzili Jedino Vuka Obradovica. P otom - Dragoljub Micunovic kojem je jedini cilj u zivotu da otme sto vise glasova od Jedino Vuka. Konacno - Milan & Voja koji se usudjuju da ucestvuju u izborima pored Jedino Vuka! Sest na jednoga! O sam na jednoga! Tisucu na jednoga! Svi protiv Jedino Vuka!

Grcajuci u suzama, dopustio sam daljincu da samostalno bira kanale; odustao sam od nedelje, jebes razonodu nedeljom, dajte mi Kandidate, hocemo jos! Bog mi je uslisio zelju kad me je primorao da na Z avisnom Studiju B vidim traktorski duel Tomislava Nikolica (SRS) & Slobodana Cerovica (JUL). U ocajanju sam posegnuo za alkoholom, ne sluteci da u osam uvece na Prvom RTS programu pocinje "Specijalna emisija o Kini" koja ce trajati sve do ponoci sledeceg jutra.

Prelazeci nadzvucnom brzinom preko BK Televizije ucinilo mi se da sam ugledao belu kragnu s prugastom kosuljom; na Drugom programu, u "Stranackoj SPS hronici", iza ekrana opet me je sacekao Milan, pr obao sam da se vratim Jedino Vuku, ali me je s TV "Palme" vukao Voja Zemunac, na TV "Pinku" dezurao je Zeljko mali Simic, Nikolic & Cerovic raspravljali su o Demokratiji, na Prvom programu sve Kinez do Kineza, jebem ti nedelju, nikad nedeljom!

Jedva sam, u dva posle ponoci, sacekao pornic. Ljudi ne obecavaju nego predano rade; ne nose bele kragne s prugastim kosuljama, nego su, kao pravi glasaci, bosi i goli. I najvaznije od svega: svi se ponasaju kao Pravi Predsednici. S reci prelaze na dela, odmah, pred gledaocima!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /