subota - ponedeljak,
29. novembar - 1. decembar 1997.

Sok nedeljom

Za 29.

Mihailo Radojicic

Od 29. novembra se oprastamo godinama. Svakoga je zapalo, ko je ista osjecao prema tom datumu, da mu se oduzi na svoj nacin. Crnogorci ga jedino slave na tudj nacin. Oni nemaju dan svoje drzave, ni d an zajednicke... Pa "slave" dan propale. U Beogradu su jednom rekli za 29. "ima da ga nema"... I ovdje su potvrdili "nemanje". Onda je opet nekome prdnulo na pamet, tamo gore, "da ima da ga bidne, i onda je ovima ovdje opet prdnulo da ga "bidne". Ta prema tome da zakljucimo expoze: Odozgo prdi JUL kroz neka domaca usta. ... USTAvice se valjda i ta prdnjava. To su obicna "leva" skretanja.

Da Srbi nijesu dovoljno maniti ne bi ni mi manitali. Ovako, kako sad stvari stoje, moglo bi se prihvatiti i to "slavlje" kad bi makar JUL imao jajce. Medjutim, bas ta partija nema taj "organ" za part ijsku osnovu, vec onaj potpuno suprotni, koji iste, odnosno, neophodno mu je jajce, da bi se nesto rodilo... makar i izrod. Jul mu dodje kao monokotiledone a za drzavu s dva federa trebaju najmanje d ikotiledone. Sada umjesto rodjene YU imamo izrod... A konkretno JAJCE nam je cak tamo u tudjoj drzavi koju ne podrzavmao. Na odrzavanju je, od strane stranaca! Datum za slavlje i mjesto njegovog pori jekla nam je u tudjim rukama. U nasoj nadleznosti je amo (ne)volja naroda... Kad vec nemas sta, daj mu "29". Djeca tog naroda uopste ne znaju ni ko je, ni sta je taj praznik. U skoli odavno preskacu tu lekciju a ako neki nastavnik ima dobrovoljnu volju da odrzi jedno kratko "cetnicko" predavanje, to mu je dozvoljeno... Obicno kaze: Zbog tog datuma smo izgubili Prevlaku!? Posto djecu bas boli za Prevlaku, jer ne znaju ni de je ona bila niti de bi trebalo da bude - on ih i ne propituje. Ukoliko neko od djece slucajno pokaze veci "interes", nastavnik ga proglasi unutrasnjim neprijateljem. Samo je jedan jedini nastavnik "skratio" pricu na (ne)originalan nacin... Aj ti, blago meni, kod Moma da ti on produbi znanje o Prevlaci. On je zbog nje panuo na godinu i ostao bez posla, a besposlen pop i jarice krsti...

Kao spomen ili kao opomena za izgubljenu bitku u Podgorici je podignuta zgrada vojnih stanova koju su odmah duhoviti Podgoricani krstili "Prevlaka". Zapoceta je da se gradi u Titogradu a zavrsena je tek u Podgorici. Postavljena je nasred ulice koja je najkracim putem vodila do zeljeznicke stanice odakle se moze putovati dalje... Do Beograda... A moze i u suprotnom pravcu. Do mora. Jedino nema pu ta do Prevlake. Zgrada "prevlaka" je na svoj nacin preprijecala najpreci put do Jugoslavije i ovakve kakva je. Vazda nam neka prevlaka zavlaci put. Da bi ova podgoricka bila osposobljena za upotrebu na njoj se uzurbano radilo, kao nikad do sada. I po danu i po mraku... Da bi bila otvorena, da li je vjerujete, za "29".

P. S: Prevlacimo i 29... Kako je to bio dobar DAN.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /