Sreda, 1. oktobar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU BIVSEG GRADONACELNIKA ZORANA DJINDJICA

Beogradom ce sada vladati lazni cetnici i lazni partizani

Ostacemo kao odbornici u gradskom parlamentu i formirati gradsku vladu u senci, koja ce pazljivo pratiti sta radi nova gradska vlast i o tome obavestavati gradjane. Demokratska stranka se nece povuci ni iz Upravnog odbora Studija B, pozvace gradjane da brane zakon u Beogradu.

Beograd. - "Danasnjim danom simbolicno je zavrsena faza u nasoj politickoj istoriji koja ima veci znacaj kao simbol nego kao stvarno politicko dogadjanje. Lazni cetnici i lazni patizani uz asistenciju laznog vojvode postigli su istorijsko pomirenje o kome mastaju vec deset godina. Ovo sto se dogodilo rezultat je procesa koji vec vise meseci traje", rekao je bivsi gradonacelnik Beograda Zoran Djindjic na jucerasnjoj konferenciji za stampu koju je poslednji put odrzao u Skupstini grada.

Clanovi Izvrsnog odbora iz Demokratske stranke i Gradjanskog saveza Srbije juce su podneli ostavke, a Skupstina grada je imenovala nove clanove iz reda Srpskog pokreta obnoved.

"Ostacemo kao odbornici u gradskom parlamentu. Formiracemo gradsku vladu u senci koja ce vrlo pazljivo pratiti sta radi nova gradska vlast i o tome obavestavati gradjane o svim potezima, kao demokratska opozicija. Smatramo da je zavrsen sestomesecni period demokratske vlasti u Beogradu. Pocece period krize i neizvesnosti koji moze da bude okoncan samo novim izborima. Gradjani Beograda zasluzuju demokratsku vlast. Nisu zasluzili da ovim gradom vlada sacica zaverenika koji su se sastali iza zatvorenih vrata i dogovorili kako ce da dele plen. Siguran sam da ce gradjani izdejstvovati nove izbore i ko dobije legalnu vecinu neka upravlja Beogradom. Mi smo sluzili ovom gradu koliko smo znali i umeli. Bilo je tu gresaka i propusta, ali sve je to bio rezultat neiskustva, a ne namere. Ono sto se sada dogodilo je rezultat namere", naglasio je Djindjic.

Na pitanje da li ce rusenje koalicije "Zajedno" uticati na druge opstinske i gradske vlasti Djindjic je rekao da se "o koaliciji "Zajedno" jedino moze govoriti u pluskvanperfektu".

Rukovodstvo Srpskog pokreta obnove, kako kaze Djindjic, prodalo je volju gradjana i Demokratsku stranku kao koalicionog partnera jos pre izbora.

"Vrh SPO je to ucinio na kanabetu u Belom dvoru da bi dobili novac za presednicku kampanju i da bi njihov predsednik dobio vise prostora u medijima. Time je na tragikomican nacin zavrseno nesto sto je krenulo kao veliki gradjanski protest i velika vizija", kaze Djindjic i dodaje da su "velika obecanja gradjanskog protesta ostala i nosice ih oni koji su dovoljno jaki, nisu potkupljivi i dovoljno istrajani da to mogu uraditi".

Djindjic i clanovi IO napustili kancelarije

Beograd. - Kabinet u Skupstini grada, Zoran Djindjic, smenjeni gradonacelnik Beograda napustio je juce oko trinaest casova i vise se u njega nece vracati. Ostavku je podnelo pre sednice Skupstine grada i napustilo svoje kancelarije i sedam clanova Izvrsnog odbora Beograda iz Demokratske strnake i jedan clan iz Gradjanskog saveza Srbije, saznajemo od Srdje Popovica, odbornika DS.

To su Ljubomir Andjelkovic - potpredsednik IO, Goran Vesic (zaduzen za omladinu i sport), Mihajl Golicen i Jovan Mandic (obojica zaduzeni za komunalne sisteme), Dusan Bajec (turizam), Ljiljana Luicic (socijalna i decija zastita), Dragan Kostic (poljoprivreda) i Ivana Simovic Hiber (obrazovanje).

Demokrate su juce, kako nezvanicno sazanjemo, ramatrali i mogucnost da svi gradski sekretari i zamenici gradskih sekretara iz redova DS, podnesu ostavke, ali definitivna odluka nije jos doneta.

I. K.

Sve je juce, prema Djindjicevoj proceni, podsecalo na tuznu reprizu 21. februara kada je konstituisana nova gradska vlast. Tada je izabran gradonacelnik, konstituisan Upravni odbor Studija B, poceo je da se emituje slobodan program i gradjani Beograda su mogli da saznaju sta se dogadja u njihovom gradu.

"Korak po korak vratili smo se na 16. novembar, dan pre izbora. Najpre je smenjen predsednik Skupstine grada za pet minuta bez diskusije sa izmisljenim razlozima. Navodno izdejstvovao sam da se neki novac prebacuje u komunalna preduzeca u kojima su direktori iz DS. Prema Statutu grada to ne bih mogao da uradim, sve i kad bih hteo. Nisu uspeli da nadju ni tri prividna razloga za smenu, nego su morali da izmisljaju. Znaci, prvo je smenjen predsednik, potom promenjen Upravni odbor Studija B, zatim su menjani clanovi Izvrsnog odbora. Sve isto kao 21. februara, samo obrnuto", kaze Djindjic.

Prema recima Djindjica smena gradonacelnika je politicka realnost. Iako je postojala mogucnost da se odluke sa te ilegalne sednice poniste to nije ucinjeno jer, kako tvrdi Djindjic, "ne pada mu na pamet da se suprotstavlja volji nove koalicije koja sprovodi nasilje".

"Sa Studijom B je drugaciji slucaj. Ilegalni Upravni odbor nece lako proci. DS ce pozvati gradjane da brane zakon u Beogradu. Politicka volja nema veza sa zakonom. Danas je Upravni odbor bio na dnevnom redu, sutra ce biti privatni stanovi. Beograd ce biti poligon za sprovodjenje samovolje ljudi koji su gladni novca", kaze Djindjic.

"Necemo se povuci iz Upravnog odbora Studija B. Trazicemo od Privrednog suda da ne registruje Upravni odbor, jer je on nastao na osnovu krsenja zakona. Ako se registruje UO, Privredni sud ce biti jedan od odgovornih za krsenje zakona i jednog dana ce za to odgovarati", istakao je Djindjic.

T. Pekic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /