Sreda, 1. oktobar 1997.

U SEDISTU SOCIJALISTICKE PARTIJE SPANIJE (PSOE) U MADRIDU PONOVO POTVRDJENO

Felipe Gonsales jos nije prihvatio ponudu OEBS-a

Situacija je nepromenjena, a eventualne novosti mogle bi se ocekivati krajem iduce nedelje. Formalni poziv Beograda, kojeg jos nema, nije od presudnog znacaja za Gonsalesov angazman

Vladimir Stankovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Barselone

Bivsi spanski premijer Felipe Gonsales jos uvek nije prihvatio ponudu danskog ministra inostranih poslova Nilsa Helvega Petersena, predsedavajuceg OEBS-a, da bude njegov "licni izaslanik za Srbiju". Ova informacija potvrdjena nam je juce u Sektoru za medjunarodne odnose PSOE uz dodatak da su sve suprotne informacije, koje stizu iz Beca ili sa drugih strana "preuranjene". Prakticno, potvrdjeno je sve sto je povodom moguce Gonsalesove posete Beogradu "Nasa Borba" objavila jos 23. septembra.

Juce nam je decidirano receno da u odnosu na tu informaciju "nema nikakvih promena". Na nase insistiranje da li ce novosti biti narednih dana receno nam je da nece, odnosno da bi nova informacija mogla uslediti "krajem iduce ili pocetkom naredne nedelje", znaci negde izmedju 10. i 15. oktobra, sto takodje potvrdjuju nasu informaciju da ce Gonsales, ako uopste dodje, to uciniti posle drugog kruga predsednickih izbora u Srbiji.

U sedistu Gonsalesove partije niko, dakle, nije kategoricki rekao da "Gonsales nece doci", ali su isto tako nesporne informacije koje je nas list objavio: Gonsales (jos) nije prihvatio ponudu Petersena (pri cemu formalna saglasnost - koje nema - jugoslovenska vlada i poziv da dodje u Beograd nisu od presudnog znacaja, kako nam je receno u PSOE) i ako dodje, doci ce posle drugog kruga predsednickih izbora. Sve ostalo su nagadjanja i slobodna tumacenja.

Mozda bi bilo manje dilema i nesporazuma kada bi OEBS objavio Gonsalesovo pismo Petersenu u kome spanski politicar objasnjava kada bi i pod kojim uslovima putovao ponovo u Beograd.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /