Sreda, 1. oktobar 1997.

MOMCILO KRAJISNIK O RAZGOVORIMA SA PREDSEDNIKOM SRJ

Najava odlaganja izbora uznemirila i Milosevica

Drzavno rukovodstvo ostaje otvoreno za dogovor oko produzenja roka za odrzavanje izbora ali bez nametanja resenja - izjavio clan Predsednistva BiH iz RS agenciji SRNA

Pale, FoNet. - Clan Predsednistva BiH iz Republike Srpske Momcilo Krajisnik potvrdio je juce na Palama da je 15. novembar datum odrzavanja prevremenih parlamentarnih izbora, ali da, ukoliko postoje tehnicki problemi, drzavno rukovodstvo ostaje otvoreno za dogovor bez nametanja resenja ovog pitanja, prenosi SRNA.

Sporazumom iz Beograda za resenje politicke krize u RS predvidjeno je da se ti izbori odrze 15. novembra, ali je predsednik RS ovaj rok naknadno pomerila za 23. novembar, obrazlazuci taj potez odlukom OEBS- a o organizovanju izbora.

Tim povodom, drzavna delegacija RS, koju su sacinjavali Krajisnik, predsednik Narodne skupstine Dragan Kalinic i predsednik Vlade RS Gojko Klickovic, razgovarala je prekjuce u Beogradu sa predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Milosevicem, koji je jedan od potpisnika Sporazuma. Krajisnik je objasnio da je "do ovog razgovora doslo nakon izjave gospodje Plavsic kojom je nagovesteno produzenje roka za odrzavanje izbora, cime je problematizovano njihovo provodjenje prema nasim zakonima".

Prema njegovim recima, ovakav potez uznemirio je ne samo rukovodstvo RS, vec i predsednika Milosevica, koji je jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma. "U Beogradu je zakljuceno da se od visokog predstavnika medjunarodne zajednice i OEBS-a zahteva striktno postivanje postignutog Sporazuma, jer je u njemu izrazena volja obe zainteresovane, ili, mozda grublje receno, dve sukobljene strane u politickoj krizi u RS", naglasio je Krajisnik.

On je izrazio spremnost za razgovore o svim problemima, ali bez nametanja novog resenja i saglasnosti druge strane. Krajisnik je istakao da je predsednik Milosevic upoznat sa dogovorom clanova Predsednistva BiH o mogucnosti da gradjani RS dobiju dvojno drzavljanstvo. Prema njegovim recima, Milosevic je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom, jer se time otvara mogucnost da svaki gradjanin RS moze dobiti i drzavljanstvo SRJ.

Krajisnik je ocenio da ovaj dogovor "predstavlja psiholosko resenje problema i izjednacavanje gradjana RS sa gradjanima BiH hrvatske nacionalnosti, koji imaju mogucnost dobijanja drzavljanstva Republike Hrvatske".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /