Sreda, 1. oktobar 1997.

POSLE OPTUZBI PREDSEDNICE BILJANE PLAVSIC O ZLOUPOTREBAMA DRZAVNIH FINANSIJSKIH REZERVI

Supruga brani bivseg predsednika RS

Ljiljana Zelen-Karadzic trazi od nekadasnjeg guvernera NBRS da zvanicno demantuje optuzbu protiv Radovana Karadzica da je prisvojo 32 miliona nemackih maraka

Pale, Beta. - Supruga bivseg lidera bosanskih Srba Radovana Karadzica, Ljiljana Zelen-Karadzic, uputila je juce pismo nekadasnjem guverneru Narodne banke Republike Srpske Manojlu Coricu, u kojem trazi da se zvanicno demantuju optuzbe koje je uputila predsednica RS Biljana Plavsic, o pljacki 32 miliona nemackih maraka iz deviznih rezervi RS. U intervjuu Plavsiceve banjaluckom studiju Srpske radio- televizije u subotu, 28. oktobra, "sugerise se, vise nego ocigledno, mogucnost da je Radovan Karadzic imao ili mogao da ima neke veze sa zloupotrebom drzavnih rezervi RS, u vreme kada ste vi bili guverner NB", navodi se u pismu Karadziceve, bivsem guverneru Coricu.

Ona tvrdi da je to "podla insinuacija", sracunata na diskreditaciju Karadzica, "koga treba hapsiti ne vise kao nacionalnog heroja, vec kao kriminalca", ali i na predizbornu diskreditaciju Srpske demokratske stranke. Ljiljana Zelen-Karadzic zahteva od Corica da sluzbeno odgovori da li je njen suprug legalno ili nelegalno izvrsio preuzimanje i transport, ili bilo kakvu drugu zloupotrebu drzavnih deviznih rezervi i da li je imao ili mogao imati i ostvariti ikakvu licnu korist.

- Verujem da ste svesni da bi u svakoj zemlji u svetu, takva optuzba zahtevala sluzbeno razjasnjavanje, jer se oko tih sredstava vec desio zlocin, ili protiv naroda koji je opljackan za 32 miliona maraka, ili protiv licnosti kojoj se to pripisuje, a zlocin ne sme biti nerazjasnjen - upozorava Ljiljana Karadzic.

Ona u pismu dodaje da njoj nije dovoljno sto zna istinu da su devizne rezerve RS, u stvari, pokrice za jugoslovenski dinar, koji je platezno sredstvo u RS i da te devize pripadaju NB Jugoslavije, pa nisu mogle biti zloupotrebljene. Ljiljana Zelen-Karadzic na kraju pisma moli Corica za hitan i potpun odgovor, jer na to imaju pravo i ona i njen suprug, "kome je zabranjeno da se brani, i narod, kojeg lazima i insinuacijama sludjuju i lisavaju vere i nade, u vreme kada su mu vera i nada potrebnije od obecane pomoci, koja se nudi u zamenu za slobodu i dostojanstvo".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /