Sreda, 1. oktobar 1997.

AMERICKI ELEKTRONSKI MEDIJI O SMENJIVANJU GRADONACELNIKA BEOGRADA I PROMENAMA U STUDIJU B

Potrosen zimusnji (demokratski) kapital

Akcija SPO kompletirala dezintegraciju opozicije i ojacala poziciju Slobodana Milosevica

"E, sad smo konacno potrosili sav kapital stecen u ona tri meseca dok smo se zimus smrzavali na ulicama. Demokratija u Srbiji vratila se tamo gde je bila pre novembarskih lokalnih izbora. Sad je, zapravo, situacija gora nego prosle jeseni. Sad imamo priliku da se uverimo koliko smo gresili sto smo polagali nade u takvu opoziciju, koju smo smatrali demokratskom i verovali njihovim parolama."

Ova ispovest jednog neimenovanog Beogradjanina, preneta u izvestaju Si-En- Ena iz Beograda, odslikava, ocigledno, sasvim realno razocaranje i ogorcenje onih u cije je ime intervjuisani govorio, kao i mrak politickog trenutka koji je stigao u Srbiju. Pitanje je, naravno, koliko je ta ista ispovest bila razumljiva za ovaj auditorijum, sto je, verovatno i razlog da su americki elektronski mediji, u prvim jucerasnjim reagovanjima na smenjivanje gradonacelnika Beograda Zorana Djindjica, uglavnom samo generalno konstatovali da je tim potezom kulminirao sukob medju doskorasnjim saveznicima iz koalicije "Zajedno", za koju se navodi da je u svom zacetku predstavljala "najozbiljniju alternativu bezpogovornoj vlasti Slobodana Milosevica".

U izvestaju vasingtonskog nacionalnog radija receno je juce tim povodom da ce Djindjicevo uklanjanje najverovatnije dovesti do novih lokalnih izbora i daljeg jacanja neokomunistickih i nacionalistickih snaga na politickoj sceni Srbije, u situaciji kad su ove snage, kako je konstatovano, dobile svog neocekivanog saveznika u Srpskom pokretu obnove Vuka Draskovica, koji je saveznike iz koalicije "Zajedno" optuzio za svoj poraz na parlamentarnim i predsednickim izborima.

Uz napomenu da je jucerasnja akcija SPO u krnjoj Skupstini Beograda (uz sadejstvo SPS i SRS) kompletirala dezintegraciju opozicije i ojacala poziciju Slobodana Milosevica, "glavnog podstrekaca pobune bosanskih Srba, koja je dovela do erupcije rata u Bosni"), ovdasnja agencija AP u izvestaju iz Beograda konstatovala je juce i sledece:

"Koalicija, poznata kao "Zajedno", predstavljala je najozbiljniju alternativu autoritarnoj vlasti Milosevica u ovih proteklih deset godina. Koalicija je, medjutim, pocela da popusta zbog rivaliteta medju dvojicom njenih glavnih lidera, Zoranom Djindjicem i Vukom Draskovicem. NJih dvojica nisu mogli da se sloze oko strategije za predsednicke i parlamentarne izbore, cime je dalje oslabljen savez koji je na izborima prosle godine osvojio kontrolu nad glavnim gradovima u Srbiji. Draskovic i njegov Srpski pokret obnove ucestvovali su ovog meseca na predsednickim i parlamentarnim izborima u Srbiji, dok se Djindjic opredelio za bojkot, smatrajuci da su izbori neregularni i da opozicija nema sansu za pobedu. Draskovic je porazen u srpskoj predsednickoj trci, a njegova partija osvojila je samo 45 mesta u Skupstini Srbije koja ima 250 poslanika. Draskovic je okrivio Djindjica za svoj izborni fijasko, a danas mu se osvetio time sto je njegova partija podrzala ultranacionalisticku partiju Vojislava Seselja i Miloseviceve socijaliste."

Americke agencije javljaju takodje da je rusenje demokratskog gradonacelnika Beograda otvorilo put ka ponovnom uspostavljanju rezimske kontrole nad popularnom RTV stanicom Studio B, za koju se navodi da je posle zimskih demonstracija u Beogradu pocela da se vraca u drustvo "slobodnih i nezavisnih medija, koji su i dalje manjina u Srbiji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /