Sreda, 1. oktobar 1997.

NA JUCERASNJOJ VANREDNOJ JEDNOCASOVNOJ SEDNICI GRADSKOG PARLAMENTA

Smenjen gradonacelnik Djindjic

Od 68 prisutnih odbornika (iz SPO, SPS i SRS) za smenu glasalo 67, a jedan listic je bio nevazeci. Smenjena tri clana gradske vlade iz redova Demokratske stranke. Nov Upravni odbor Studija B na celu sa Aleksandrom Cotricem kao predsednikom

Na svakom kraju - novi pocetak:
Zoran Djindjic izlazi iz Skupstine
grada kao bivsi gradonacelnik
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Tajnim glasanjem, bez i jednog glasa protiv, juce je, na sednici Skupstine grada, smenjen gradonacelnik Beograda, dr Zoran Djindjic. Sednici gradskog parlamenta, koju je prosle nedelje sazvao potpredsednik Skupstine Milan Bozic, nisu prisustvovali odbornici Demokratske stranke. Pored Djindjica, juce su smenjeni (i odmah izabrani novi) i clanovi Upravnog odbora Studija B, kao i tri clana Izvrsnog odbora Skupstine grada, kadar Demokratske stranke - Ljubomir Andjelkovic, Goran Vesic i Mihail Golicin, kojima je juce, ekspresno, izglasana zamena.

Inicijativu za smenu gradonacelnika Beograda, koju je prosle nedelje podneo Srpski pokret obnove, juce su jednodusno prihvatili i odbornici Socijalisticke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, tako da je od 68 prisutnih odbornika, za smenu glasalo 67 (jedan listic je bio nevazeci). Borivoje Borovic, odbornik SPO, koji je, prilikom izlaska za govornicu, rekao da poslednji put nastupa kao sef odbornicke grupe koalicije "Zajedno", imao je zadatak da obrazlozi inicijativu za smenu prvog coveka Beograda. Njegov govor bio je, zapravo, i jedini, jer se vise niko nije javio da ucestvuje u raspravi.

- Na poslednjoj sednici Skupstine grada, u julu, SPO nije glasao za razresenje Zorana Djindjica, jer smo se nadali da koalicija "Zajedno" moze opstati i jer smo hteli da Djindjicu damo sansu da zaista bude gradonacelnik svih Beogradjana, a ne uskogrudi politicar. On je, ipak, svoju funkciju gradonacelnika stavio u funkciju stranackog lidera, pretvorivsi svoj kabinet u Skupstini grada u antiizborni stab. Smatramo da je on razbio koaliciju "Zajedno" i zato svaka nasa obaveza prema njemu prestaje - rekao je Borovic, "sipajuci" u korpu Djindjicevih gradonacelnickih grehova i to sto "nije koordinirao rad skupstinskih organa, niti kontaktirao sa clanovima Izvrsnog odbora".

- Novcana sredstva su sistematski usmeravana na racune onih javnih preduzeca u kojima su direktori clanovi Demokratske stranke. Krajem jula, obim tih sredstava je premasio budzet grada, u kome sada nedostaje 500 miliona dinara, sto maksimalno otezava normalno funkcionisanje svih sluzbi - dodao je Borovic, posebno naglasavajuci da je Djindjic predvodio tzv. antiizbornu koaliciju, pozivao Beogradjane da bojkotuju parlamentarne i predsednicke izbore, vredjajuci one gradjane koji su izasli na izbore. "Zoran Djindjic se nije ponasao kao gradonacelnik svih Beogradjana", zakljucio je Borovic, nakon cega je predsedavajuci, Milan Bozic, pozvao odbornike da glasaju.

Milan Bozic: Prinudna uprava je uvek moguca

Na pitanja novinara koliko dugo Skupstina grada moze da funkcionise bez gradonacelnika, Milan Bozic, potpredsednik gradskog parlamenta, je odgovorio da ne zna precizno i da treba konsultovati zakon. Mogucnost uvodjenja prinudne uprave u Beogradu, on je ovako prokomentarisao: -Prinudna uprava je uvek moguca. To zavisi od toga kako gradski organi funkcionisu. Licno milim da Grad sada dobro funkcionise.

Glasanjem za smenu gradonacelnika rukovodili su predsedavajuci jucerasnje sednice, Milan Bozic, uz asistenciju dva najmladja odbornika - Aleksandra Mihajlovica i Steve Dragisica.

Petnaestak minuta nakon pojedinacne prozivke odbornika, posto se prema Poslovniku za smenu gradonacelnika glasa tajno, Bozic je saopstio rezultate glasanja i zakljucio da je dosadasnji predsednik Skupstine grada, Zoran Djindjic, razresen te funkcije.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da ce sednica biti posvecena samo jednoj tacki dnevnog reda - smeni gradonacelnika - na inicijativu Administrativno- mandatne komisije Skupstine grada, dnevni red je dopunjen i predlozima za razresenje Upravnog odbora Studija B, kao i predlogom za smenjivanje tri clana gradske vlade.

Kako su saopstili predstavnici Administrativno-mandatne komisije, dosadasnji clanovi Upravnog odbora - Milan Komnenic, Borivoje Borovic i Milan Bozic, dobrovoljno su istupili iz Upravnog odbora ovog javnog preduzeca, a u predlogu novih clanova "postovan je ranije uspostavljeni paritet stranacke zastupljenosti", tako da u Upravnom odboru ostaje isti odnos - po cetiri clana iz SPO i DS, po dva iz SPS i SRS i sest clanova iz redova zaposlenih. Novi predsednik Upravnog odbora Studija B je Aleksandar Cotric (SPO), a od juce su clanovi ovog tela i: Milutin Randjelovic (SPO), Milena Popovic (SPO), Andjelko Trpkovic (SPO), Miodrag Perisic (DS), Slobodan Vuksanovic (DS), dr Svetlana Stipcevic (DS), Aleksandra Joksimovic (DS), Mira Djurovic (SPS), Svetozar Mijailovic (SPS), Aleksandar Vucic (SRS), Stevo Dragisic (SRS), a iz redova zaposlenih: Aleksandar Simic, Ivan Vasovic, Aleksandar Milenkovic, Vesna Vojvodic, Milivoje Miljkovic i Dusan Markovic.

Govoreci o razlozima za smenu tri clana gradske vlade iz redova Demokratske stranke, Spasoje Krunic, predsednik gradske vlade, je rekao:

- Mogao bih satima da govorim o razlozima za ovu smenu. Reci cu samo da se odredjeni broj programa ne realizuje i da je, recimo, u oblasti saobracaja i energetike, doslo do probijanja raspolozivih budzetskih sredstava i da su zbog toga ugrozene vitalne funkcije grada. Izborom novih clanova, ocekuje se poboljsanje funkcionisanja rada gradske vlade.

Poput prethodne dve tacke, odbornici su prihvatili i ovu, pa od juce, Izvrsni odbor ima tri nova clana. Na mesto dosadasnjeg potpredsednika, Ljubomira Andjelkovica, postavljen je Bojan Dimitrijevic (clan Grupe 17 ekonomista i jedan od saradnika na Avramovicevom programu). Novi clanovi gradske vlade su prof. dr Miodrag Janic, specijalista urbane ekonomije i fudbaler Mitar Mrkela. Sasvim neocekivano, buduci da niko od demokrata nije primecen u blizini sale za sednice, u skupstinsku salu je, tik pred zavrsetak sednice, "uleteo" Slobodan Vuksanovic, odbornik Demokratske stranke i, u stilu Robina Huda, odrzao govor, optuzujuci prisutne odbornike da su Beogradjanima oteli Studio B.

- Vase je pravo da smenite bilo kog funkcionera. Ovo sto ste uradili, smenjujuci gradonacelnika, mozda se moze nazvati politickom voljom, ali vi ste danas Beogradjanima oduzeli Studio B, odbijajuci da u sastav Upravnog odbora uvrstite one ljude koje je predlozio Sindikat ove medijske kuce. Zao mi je sto danas cestiti ljudi u SPO, sede ovde i gledaju u pod, jer je danasnja sednica najcistiji oblik krsenja zakona i procedure - rekao je Vuksanovic, ne obaziruci se mnogo na pokusaje Milana Bozica da ga primiri. -Clanovi Administrativno- mandatne komisije nisu uvazili zahtev zaposlenih u Studiju B, ali su zato prihvatili potpuno anoniman predlog za clanove Upravnog odbora, predlog koji niko nije ni potpisao ni pecatirao. Daleko je 45. godina, daleko je vreme kada se otimalo od gradjana. Treba da znate da ovaj narod, koji je mogao da seta tri meseca da bi imao onakav Studio B kakav zeli, ima snagu. Vi ste krivi za otimanje Studija B i za uvodjenje kriterijuma moralno-politicke podobnosti u novinarstvu - optuzio je, na kraju, odbornike gradskog parlamenta, Slobodan Vuksanovic.

S. Milicic

Upravni odbor Studija B bez afirmisanih novinara

Zoran Ostojic potvrdio je da je Administrativno-mandatnoj komisiji dostavio predlog da u novi Upravni odbor udju afirmisani novinari i deonicari kuce - Olja Beckovic, Dragana Milicevic, Mina Vidakovic, Djoka Vjestica, Milorad Roganovic i Zivadin Mitrovic. Na sednici komisije se, medjutim, nasao spisak javnosti uglavnom nepoznatih imena iz Studija B, koji je zatim i usvojen i na sednici Skupstine grada. Sednici Administrativno-mandatne komisije prisustvovali su predstavnici Demokratske stranke koji su insistirali da u sastav Upravnog odbora udju clanovi koje je predlozio Studijo B. Posto predlog nije usvojen, demokrate su napustile sednicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /