Sreda, 1. oktobar 1997.

AMERICKE STREPNJE OD PRISTINSKOG 1. OKTOBRA

Podrska albanskim zahtevima, ne i protestu

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Bojazan koju je americki diplomatski predstavnik u Beogradu Ricard Majls (sa grupom ostalih diplomata) izneo prilikom ponedeljnicke posete Pristini, ponovljena je juce u Vasingtonu u izjasnjavanju vlade SAD o najavljenom protestu studenata albanske nacionalnosti na Kosovu.

Najkrace receno: u Vasingtonu se sa prilicno strepnji ocekuje pristinski 1. oktobar, uz podsecanje na poslednje velike antimilosevicevske demonstracije iz 1989. godine, koje su zavrsene pogibijom 25 ljudi u obracunu sa policijom. Imajuci to u vidu, sa americke strane obnovljen je poziv albanskim studentima da se uzdrze od svake akcije koja bi mogla dodatno da podigne i onako povisenu politicku temperaturu na Kosovu, uz preporuku da se resenje za problem normalizacije obrazovnog sistema potrazi na osnovi proslogodisnjeg sporazuma Milosevica i Rugove, kao i najavu da ce SAD (sa medjunarodnom zajednicom) nastaviti pritisak na vlasti u Beogradu kako bi se albanskom stanovnistvu na Kosovu vratila sva prava oduzeta ukidanjem autonomije od 1989. godine. U izjavi za agenciju Asosijeted pres, lideri albanskog studentskog pokreta sa Kosova najavili su, medjutim, da ce danas poceti svoje demonstracije u Pristini i pored apela koji im se salju iz Vasingtona i ostalih svetskih prestonica - i uprkos pretnjama koje im se tim povodom upucuju iz Beograda.

"Mi ne trazimno od srpskih studenata da napuste Univerzitet. Mi zelimo da oni ostanu. Ali, mi (Albanci) sacinjavamo 90 odsto stanovnistva na Kosovu i trazimo 90 odsto od ovih prava i 90 odsto od ovog prostora", izneo je izvestacu AP predsednik Saveza albanskih studenata na Kosovu Bujar Dugoli, naglasavajuci da ce njihov protest biti "miran i nepoliticki", kao i da ce se odrzati uprkos brojnim intervencijama koje su ovih dana tim povodom bile upucene prema Pristini. "Oni ne treba da se vracaju na ovaj nas Univerzitet. Oni imaju svoju drzavu, tamo u Albaniji", prenosi AP odgovor na ovu Dugolijevu poruku u vidu izjave Dejana Karalovica, jednog od 18.000 polaznika pristinskog Univerziteta, uz navodjenje podatka da u ovoj polupraznoj visokoskolskoj ustanovi studira danas oko 5.000 mladih Srba i Crnogora sa Kosova, kao i jos oko 13.000 njihovih kolega iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

"Univerzitet na Kosovu predstavlja jos jedan primer ovog sizofrenog drustva, u kome je sve odvojeno i nista nije isto. Ulicni znaci na dva jezika. Odvojene radnje i restorani. Odvojena porodilista za decu koja ce rasti odlazeci u odvojene skole. Jedno je za pripadnike albanske nacionalnosti, koji sacinjavaju 90 procenata od 1,9 miliona stanovnistva Kosova, a drugo za manjinu Srba, ciji lideri kontrolisu vlast", konstatuje vodeca americka agencija u pomenutom izvestaju iz Pristine, uz napomenu da ovakva aparthejdska situacija predstavlja kosovsku stvarnost od 1989. godine, kad je Milosevic "otrgnuo autonomiju ovoj provinciji, sto je bio prvi udarac i njegovoj borbi da stvori Veliku Srbiju, borbi koja je dovela do rata u Bosni".

Izvestavajuci o zbivanjima u Pristini, a posebno o neuspeloj prekjucerasnjoj misiji grupe inostranih diplomatskih predstavnika iz Beograda, CNN (pozivajuci se na informativne agencije) navodi da 16.000 albanskih studenata vec sedam godina pohadja ilegalnu nastavu na Kosovu, organizovanu po kucama i finansiranu od lokalnog stanovnistva i brojne emigracije.

"U odgovoru na teror iz Beograda, Albanci su (bezuspesno cekajuci na podrsku Amerike u nastojanjima da se izbore za nezavisnost) uspostavili paralelnu administraciju na Kosovu, ukljucujuci zdravstveni i obrazovni sistem, koji je dosad bio tolerisan, ali i pazljivo osmatran od strane srpske policije. Milosevic se prosle godine saglasio da se Albancima omoguci povratak u drzavne skole od 1. oktobra 1996, ali oko toga nista nije ucinjeno. Studentima na Kosovu dosta je cekanja", kaze se na ovu temu u jednom izvestaju ovdasnjeg nacionalnog radija, uz prenosenje izjave albanskih studentskih vodja iz Pristine da je njihov mirni protest inspirisan zimskim demonstracijama studenata u Beogradu i ostalim velikim gradovima u Srbiji, kao i da ce najavljene demonstracije trajati "dok Milosevic ne uslisi nase zahteve ili dok ne posalje policiju da nas ucutka".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /