Sreda, 1. oktobar 1997.

MEDJUNARODNA KONFERENCIJA VERSKIH ZAJEDNICA BIVSE JUGOSLAVIJE O OTKLANJANJU POSLEDICA RATA

Od pokajanja do pomirenja

Vise od sto verskih dostojanstvenika i teologa jevrejske, islamske i triju hriscanskih crkava - pravoslavne, katolicke i protestantske, predstavnika medjunarodnih organizacija te naucnika iz bivsih republika nekadasnje Jugoslavije i nekolicine evropskih zemalja, ucestvovali su u Rogaskoj Slatini na medjunarodnoj konferenciji "Doprinos verskih zajednica miru i otklanjanju posledica rata na podrucju nekadasnje Jugoslavije". Skup je organizovala Medjunarodna naucna konferencija za manjine sutrasnje Evrope - ISCOMET (Maribor) u saradnji sa Fondacijom za medjunarodno razumevanje (Kopenhagen) i Evropskim centrom za etnicke, regionalne i socioloske studije Univerziteta u Mariboru - ECERS. Pokrovitelj je bio generalni sekretar Saveta Evrope Danijel Tarsis.

- Uprkos razlicitim pogledima na neke od problema, usaglaseno je misljenje o neophodnosti pokajanja, oprastanja, medjusobnog pomirenja i saradnje, kaze upravnik Ekumenske humanitarne sluzbe iz Novog Sada, protestantski svestenik Karolj Beres.

Ucesnici su pozvali poglavare crkava i verskih zajednica da snagom svog duhovnog autoriteta trajno podsticu ekumenski i medjureligijski dijalog". Takodje je apelovano na sve ljude da se uzdrzavaju od jednostranih ocena, medjusobnih uvreda, kleveta i sumnjicenja. Apelovano je na sve politicke faktore koji su ukljuceni u razresenje krize na prostorima nekadasnje Jugoslavije da uloze jos vise napora na ubrzanju procesa demokratizacije, postovanja i zastite ljudskih prava i sloboda, te prava etnickih i verskih manjina jer su to preduslovi za ocuvanje trajnog mira, uspostavljanje poverenja i stabilnosti.

- Ucesnici skupa su saglasni da ne postoji kolektivna krivica naroda ali postoji odgovornost za coveka i narod. Zbog toga se zalazu za izvodjenje pred sud i kaznjavanje zlocinca. Trazi se jednakost svih pred zakonom i funkcionisanje pravne drzave, kaze Beres.

Izbeglicka stradanja bila su posebna tema razgovora u kome su ucesnici pozvali medjunarodnu zajednicu da nastavi sa sprovodjenjem prihvacenih obaveza za povratak izbeglica, a nadlezne vlasti svih drzava da otklone sve administrativne i druge prepreke koje onemoguacavaju povratak. Istovremeno pozivaju crkve i verske zajednice da stvaraju i doprinose atmosferi mogucnosti i sigurnosti povratka.

Ucesnici skupa pozivali su vlasti svih zemalja da sto pre ukinu ili pojednostave rezim dobijanja viza i otklone sve prepreke koje ometaju ili onemogucavaju komunikaciju medju narodima.

B. Opranovic

Bez mrznje i netolerancije

- Ucesnici Konferencije insistirali su na dijalogu i saradnji vaspitno- obrazovnih i kulturnih institucija. Posebno je vazno u nastavnim programima i udzbenicima ukloniti one sadrzaje koji podsticu na mrznju i netoleranciju, te u formi multikulturne edukacije mladih pruziti neophodna i objektivna znanja o drugim kulturama i verskim tradicijama, kaze Karolj Beres.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /