Sreda, 1. oktobar 1997.

NA ULICAMA PRISTINE DANAS POCINJE MIRNI MARS STUDENATA ALBANACA

Protestom do skolskih klupa

Studenti traze povratak u svoje prostorije, koje su napustili pre sest godina

Bahri Cani

Pristina. - Uprkos sugestiji lidera kosovskih Albanaca Ibrahime Rugove danas ce se u Pristini i svim ostalim vecim gradovima Kosova - gde postoje fakulteti i visokoobrazovne institucije - odrzati protesti. To su juce na izuzetno posecenoj konferenciji za stampu, odrzanoj u Pristini potvrdili i celnici Organizacionog odbora Nezavisne unije albanskih studenata Driton Ljajci i Aljbin Kurti.

Ljajci je posebno naglasio da ce to biti mirni i nenasilni protesti za oslobodjenje univerzitetskih objekata.

Danasnji protestni mars pocinje u 10,30, kada ce se studenti okupiti ispred Rektorata albanskog Univerziteta, koji je na svega stotinak metara od kuce Ibrahime Rugove. Na samom pocetku, na ulicama ce biti priredjen svecan prijem za novu generaciju brucosa koji od danas pocinju svoj akademski zivot. Potom, kako je planirano, kolona ce krenuti ulicama Pristine, uz obaveznu protestnu setnju oko Univerzitetskog centra, koji je trenutno zatvoren za najveci deo albanskih studenata.

Bez izvikivanja parola

Organizacioni odbor Nezavisne unije albanskih studenata cini sve da danasnji protest protekne u miru i bez ikakvog nasilja. Studentima je preporuceno da ne izvikuju parole, ali ce zato nositi zastavu i grb univerziteta i parole: "NUS - nepoliticka organizacija", "Miran studentski protest", "Disite sa nama - studenti", "Mirno oslobadjanje objekata univerziteta", "UNESKO - where are dzou", "Svako ima pravo na obrazovanje", "Ponos", "Sutrasnjica govori danas - sutra ce biti kasno", "Mi smo Evropa"...

Celnici Nezavisne unije albanskih studenata pozvali su studente da od pojasa nagore budu obuceni u belo. Studenti ce marsirati po petorica u redu. Pozvani su i gradjani da se prikljuce mirnim i nenasilnim protestima za oslobodjenje skolskih objekata. Apelovano je da se gradjani ne mesaju sa studentskom kolonom, da budu tihi i mirni, da ne nose parole, niti da ih izvikuju, da stoje sa strane. Ovakvo ponasanje ne predstavlja samo solidarisanje sa studentima nego i njihovu zastitu. - U protestnu setnju krecemo da bismo se vratili u svoje skolske objekte, odakle smo silom proterani pre sest godina - rekao je Ljajci, uz napomenu da je protesni mars isplaniran samo za danas.

To, medjutim, ne znaci da ce se protesti danas i okoncati. Oni ce se odrzavati svakoga dana, sve do povratka u zvanicne skolske objekte. "Puna dva meseca smo se konsultovali sa politickim partijama kao i svim vladinim i nevladinim organizacijama na Kosovu. Saslusali smo njihova misljenja i sugestije, odlucili da - od sutra (danas) pocnemo mirne proteste", naglasio je Kurti.

Organizacioni odbor, kako je receno, obrazovao je cetiri pododbora, koji ce tokom protesnog marsa brinuti o tehnickim detaljima, pruzati medicinsku pomoc, kao i odrzavati red i mir. Sto se odrzavanja reda tice na svakih hiljadu angazovano je trideset studenata koji ce oko ruke nositi crvenu traku. Osim njih bice angazovani i studenti "istrazivaci" koji ce nositi plave trake.

Pismo Klintonu

Predstavnici beogradskog Studentskog politickog kluba, kako javljaju albanski mediji, zamolili su americke diplomate da im omoguce sastanak sa Organizacionim odborom Nezavisne unije albanskih studenata. Kako bi se sprecilo dalje komplikovanje situacije predsednik SPK Cedomir Jovanovic uputio je pismu i samom predsedniku SAD Bilu Klintonu.

Celnici OO NUS juce su izjavili da je ova organizacija "otvorena za sve razgovore, posto je njihovo delovanje zasnovano na toleranciji i razumevanju".

Da ne bi doslo do provokacije ubacenih sa strane svaki student ce nositi i neku vrstu legitimacije, koje se dele po fakultetima. Organizatori nisu mogli da odgovore na pitanje koliko ce protesti biti masovni. Iznesen je podatak da albanski univerzitet u Pristini broji 16.000 studenata. Celnici Organizacionog odbora Nezavisne unije studenata garantuju da studenti nece izazvati bilo kakav incident. Ukoliko, pak, policija bude upotrebila silu, studentima je nalozeno da ni u kom slucaju ne odgovore silom, nego da jednostavno - sednu.

Sto se policijskih snaga tice i dalje se ne primecuju neki masovniji pokreti. Primetan je, medjutim, neuobicajeno veliki broj "saobracajaca" na ulicama Pristine. U slucaju da mirni protesti budu uspesni i da se albanskim akademcima dozvoli povratak u zvanicne skolske objekte, protesti se nece nastaviti. Ovaj korak resio bi, medjutim, samo pitanje povratka u zvanicne skolske objekte, jer celnici Organizacionog odbora kazu da oni ni u kom slucaju ne traze od Srbije da placa njihove profesore. Kada se to ostvari, kako je receno, nastava ce se nastaviti po planovima i programima po kojima se i trenutno obavlja.

Na kraju, juce je vise puta ponovljeno da Nezavisna unija albanskih studenata nema veze ni sa kakvom politickom strankom, niti je ona politicka organizacija.

Dosledan stav Rugove

Ibrahim Rugova je ostao dosledan misljenju da proteste treba odloziti. On je to sugerisao celnicima Organizacionog odbora Nezavisne unije albanskih studenata.Kao razlog za odlaganje protesta Rugova je, u razgovoru sa delegacijom ove organizacije izneo najavu otvaranja Centra Evropske unije u Pristini, najnoviju americko-nemacku inicijativu i izbore u Srbiji.

- To je bila samo sugestija, ali ne i odluka Rugove. Organizacioni odbor je doneo odluku da se protest odrzi - rekao je Driton Ljajci.

Rugova je, na njihov zahtev, odrzao sastanak sa predstavnicima pet fakulteta, koji slicno kao i on misle da proteste treba odloziti. Predstavnik Ekonomskog fakulteta Ruzdi Zeciri je izjavio da su se u Nezavisnoj uniji albanskih studenata u poslednje vreme pojavili ljudi koji ranije nisu bili clanovi rukovodstva ove organizacije. Predstavnik Elektrotehnickog fakulteta Aljbatros Redza kao razlog za neodrzavanje danasnjeg protesta naveo je to sto je Rugova protiv. Kaze da je "svuda u svetu misljenje predsednika republike svetinja". Redza tvrdi da albanski studenti ne mogu da se ponasaju kao njihove kolege iz Beograda, jer, kako je rekao, beogradski studenti su, protiv sebe imali svoju, a mi imamo okupatorsku vladu.

Driton Ljajci je rekao da je i to znak da na Kosovu postoji pluralizam, da svako ima pravo na svoje misljenje, ali da je Nezavisna unija albanskih studenata odlucila da protest pocne danas.

Strani posmatraci

Jucerasnji dnevnici na albanskom jeziku "Bujku" i "Koha ditore" prenose stavove stranih diplomata koji su boravili u Pristini, gde su rekli da podrzavaju mirne proteste albanskih studenata, ali da se ne slazu sa tajmingom. Iz veoma dobro obavestenih izvora saznajemo da su - iako su se ambasadori vratili u Beograd - u Pristini ostali predstavnici Amerike i skoro svih znacajnijih evropskih drzava.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /