Sreda, 1. oktobar 1997.

HRVOJE KACIC, PREDSEDNIK HRVATSKE DRZAVNE KOMISIJE ZA GRANICE

Moguce je da SRJ postavi za Hrvatsku neprihvatljive zahteve

Split, Beta. - Predsednik hrvatske drzavne komisije za granice Hrvoje Kacic izjavio je da je Hrvatska izvrsila veliki deo priprema za pregovore sa SR Jugoslavijom o utvrdjivanju medjudrzavne granice. U intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" Kacic je rekao da jos nisu poceli bilateralni pregovori, ali da je dogovoreno da pitanje utvrdjivanja granice ima prioritet u procesu dalje normalizacije odnosa Jugoslavije i Hrvatske.

Medjunarodna arbitrazna komisija utvrdila je da granice medju republikama prerastaju u drzavne. Prema tome, vrhuska i cela drzavna politika Srbije su izgubile. Medjutim, to ne znaci da su se sa tim pomirile, nego samo menjaju taktiku i jasno je da nastoje da dobiju sto vise, rekao je on.

Kacic je ocenio da je moguce da ce Jugoslavija u bilateralnim razgovorima postaviti "neke zahteve koji ce za Hrvatsku biti neprihvatljivi". On je dodao da se ne moze unapred konkretnije govoriti o otvorenim i spornim pitanjima, jer ih tek treba utvrditi.

Predsednik hrvatske drzavne komisije je ponovio da oko pitanja poluostrva Prevlake nema niceg spornog i da samo treba resiti granicnu crtu na moru. Prema njegovoj oceni, SRJ ignorise interese Crne Gore, koja na medjunarodnom planu ne moze istupiti a da se prethodno ne usaglasi sa Beogradom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /