Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

DRUGO PROTESTNO VECE BEOGRADJANA

Policija ponovo hapsila i tukla

Jake snage policije sacekale sinoc kod Kalemegdana gradjane koji su, nakon protestnog skupa na Trgu Republike, krenuli u setnju. Novo okupljanje u subotu na Platou kod Filozofskog fakulteta

Policija je i sinoc tukla i hapsila gradjane koji su uspeli da naprave kratku setnju nakon protestnog okupljanja na Trgu Republike zbog "politickog puca" u gradu. U naletu policije koja je "cistila" ulice oko centra grada prebijeno je i uhapseno vise gradjana. Novo okupljanje zakazano je za subotu u 18 casova na Platou kod Filozofskog fakulteta.

Napadu na setace prethodilo je "hapsenje" ozvucenja koje je koriseceno preksinoc kada je policija takodje brutalno intervenisala. Kako je lider Demokratske stranke Zoran Djindjic objasnio novinarima kamion je policija presrela nadomak Trga i odvezla u svoju stanicu. Nakon pola stata stajanja na Trgu, kolona gradjana, predvodjena Djindjicem , Vesnom Pesic i studentskim liderima krenula je kroz Knez-Mihailovu ulicu. .

"Ajde da namagarcimo majmune. Idemo u setnju kroz Knez-Mihailovu, necemo prema Terazijama gde nas cekaju i hoce da naprave masakr", rekao je redovni konferansije ovih i zimusnjih protestnih okupljanja Ljuba Tadic. Kod sedista Srpskog pokreta obnove, u Knez-Mihailovoj, kolona je nakratko zastala kako bi "izlila" svoje nezadovoljstvo zbog poslednjih postupaka te stranke. Jedna sredovecna gospodja ostavila je na ulazu u sediste stranke poster Vuka Draskovica na kome je pisalo "noz u ledja", rekavsi i novinarima da je "sedam godina za njega glasala a da je za nju sad on zavrsio". U trenutku dolaska gradjana, svetlo u sedistu SPO je ugaseno.

Za trenutak se kolona zaustavila kod ulicnog pevaca, pozajmivsi od njega ozvucenje. Predsednik Studentskog politickog kluba Cedomir Jovanovic je rekao da izbori koji se organizuju u subotu u Srbiji "nisu nasi vec pripadaju Zoranu Lilicu, Slobodanu Milosevicu, Vojislavu Seselju i Vuku Draskovicu" i naveo: "Kazimo da se istorija moze promeniti danas a ne u danu posle".

I Bulatovic na demonstracijama

Medju demonstrantima na Trgu Republike sinoc je primecen i Dejan Bulatovic, momak iz Sida koji je tokom zimskog protesta prebijen i zatvoren zbog nosenja lutke Slobodana Milosevica u zatvorskoj uniformi. Bulatovic je, inace, clan SPO.

Kolona se posle toga uputila Ulicom Tadeusa Koscuskog, kraj Kalemegdana. Na uglu ove i Ulice Cara Dusana iz mnogih vozila istrcali su policajci i krenuli prema gradjanima izvucenih pendreka, pod punom borbenom opremom (slemovi s vizirima, prsluci, pistolji...).

Ispred kordona policije narod se povlacio protestujuci uz uzvike "ustase", "uhapsite Vuka", "idite na Kosovo". Iza kordona krenuli su i mnogi dzipovi i marice. Kako se moglo videti po oznakama na uniformama sastav je bio "mesan", uz redovne snage bilo je dosta pripadnika posebnih jedinica policije.

Deo policajaca izdvojio se i krenuo da "cisti" kalemegdanski park i po izjavama ocevidaca prebija ljude koji su se tu zatekli i ocito nisu bili deo protestne kolone. Najvece batinanje usledilo je na kraju Knez- Mihailove, kod Gradske biblioteka.

Grupa policajaca, kako su videli novinari "Nasi Borbe", odvukla je jednog mladica u ulaz bibliteke gde ga je desetak njih nemilosrdno tuklo. Kordon policije za to vreme je nastavio da "cisti" susednu Vasinu ulicu, pri cemu su neki gradjani dobili batine a drugi ubaceni u "marice". Prema informacijama iz DS u Ulici Kralja Petra uhapseni su studenti Vladimir Jovanovic i Zeljko Majic, koji su odvedeni u marici s registarskim brojem BG 611-245. U stranci kazu da su uhvatili poruke upucene preko policijskih motorola u kojima se kaze - "ubij", "ne zali", "oni su izdajice", "premlati"...

DS je, inace, uputio i poziv "postenim clanovima SPO, koji ne opravdavaju batinanje gradjana da se prikljuce protestu u subotu".

Skloniste u GSS

Kako kaze Vesna Pesic mnogi ljudi sklonili su se kao i ona u obliznje prostorije sedista GSS. Ova stranka kao i Centar za antiratnu akciju pruzice postradalima pravnu pomoc. Policija je opet bila brutalna, kaze Pesicka i dodaje kako je videla da je policija cesto sinoc opkoljavala manje grupe gradjana i onda ih prebijala.

Inace, i u saopstenju DS se kaze da je primecena "nova taktika batinasa MUP-a" jer se sada "gradjani ne sacekuju u kordonima vec postoje batinaske grupe od 10-15 policajaca koji batinaju gradjane".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /