Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

PRVI DAN DEMONSTRACIJA ALBANSKIH VISOKOSKOLACA U PRISTINI

Pendrecima i suzavcem sprecena protestna setnja studenata

Pretuceni studenti i gradjani u prvim redovima. Privedeno kompletno rukovodstvo Nezavisne unije studenata, rektor Ejup Statovci i prorektor Ahmet Geci. Povredjeno i vise policajaca koje su demonstranti gadjali kamenicama

Brutalna intervencija: Policija
i demonstranti juce u pristinskom
naselju Velanija
FOTO: FoNet

Pristina. - Brutalnom intervencijom koja je pocela desetak minuta pre podneva policija je juce u Pristini rasturila mirne proteste albanskih studenata, profesora i gradjana, koji su se u masovnom broju okupili u naselju Velanija. Prema nezvanicnim informacijama, privedeno je skoro kompletno Predsednistvo Nezavisne unije studenata koja je i organizovala protest. Privedeni su predsednik NUS Bujar Dugoli, potpredsednik Driton Ljajci, zatim Aljbin Turti i student Ljuljzim LJagdziju. Na veoma brutalan nacin privedeni su i rektor albanskog univerziteta Ejup Statovci, kao i prorektor Ahmet Geci. Tokom kasnijeg "rasciscavanja" terena privedena je i maltretirana nekolicina aktivista politickih stranaka.

Tokom intervencije policija je veoma grubo premlatila skoro sve studente koji su bili u prvim redovima. Pretuceni su, medjutim, i ostali gradjani, medju kojima i jedan starac koji, kako nam je kasnije rekao, ima 60 godina. Posle policijskog "tretmana" njega su s asfalta podigle i odnele dve zene. Pretucena je, takodje, i studentkinja Arlinda Zimberi.

POSLEDNJA VEST

Obustavljeni protesti

Pristina, AFP. - Albanski studenti na Kosovu doneli su odluku da obustave svoje proteste protiv srpskih vlasti, saopstio je juce Albin Kurti, potpredsednik saveza studenata sa Kosova.

Do sada nema nikakvih zvanicnih podataka o broju povredjenih. Prema tvrdnjama ocevidaca, bilo je i ozbiljno povredjenih - sa slomljenim rukama, nogama, rebrima... Povredjenih ima i u redovima policajaca. Jedan od policajaca rekao nam je da je od kamenica kojima su demonstranti na kratko uzvratili nakon brutalne intervencije, lakse povrede zadobilo pet cuvara javnog reda i mira. Tokom intervencije "radili su" i vodeni topovi. Zbog veoma nepovoljne konfiguracije terena ili, pak, nesposobnosti, vodom je polivena - policija.

Najvise stradali studenti
u prvim redovima: Policija
privodi ucesnike protesta
FOTO: FoNet

"Neprijatnosti" nisu postedjeni ni predstavnici sedme sile. Oni su grubo izgurani sa "lica mesta". Povredjenih nema, ali je zato unisteno, ili oduzeto dosta fotoaparata i kamera. I oni, kao i svi demonstranti intervenciiju su "prezivljavali" sa suzama u ocima zbog izuzetno velike kolicine suzavca koji je upotrebljen.

Da najavljeni mirni protest nece proci bez primene sile, moglo se videti jos prilikom okupljanja studenata i gradjana. Svi prilazni putevi i ulicice prema Rektoratu gde je bilo mesto okupljanja, bili su blokirani jakim policijskim snagama naoruzanim do zuba. Ocigledna je bila namera policije da se demonstranti silom rasteraju. Naime, otvoren je bio samo jedan put koji vodi ka Rektoratu. Protestni mars je krenuo kako je najavljeno, oko 10.30 sati. Prema informaciji koju smo dobili od clanova Nezavisne unije studenata, u koloni se naslo oko 25.000 studenata i profesora. Broj okupljenih, medjutim, bio je i veci, iako ovoliki broj gradjana nije uspeo ni da se probije do zakazanog zbornog mesta. Kolona studenata i profesora bila je izuzetno tiha i mirna. Skoro da se nije moglo cuti ni da razgovaraju medjusobno. Oko njih su bili redari, studenti koji nisu dozvoljavali da se gradjani "uguraju u kolonu". Nakon svega 500 metara kolonu je zaustavio kordon specijalaca potpomognut bornim kolima i vodenim topovima. Neki su u prvim redovima prepoznali specijalce iz Bora koji su, inace bili "aktivni" i tokom demonstracija u Beogradu. Policija je uglavnom dovezena autobusima sa beogradskim, niskim i kragujevackim registracijama. Oci u oci kolona i kordon stajali su oko sat i po vremena nakon cega je usledila komanda "idemo" i "udri". Desetak minuta ranije iznad predgradja Velanija poceli su da kruze i policijski helikopteri.

Oslobodjeni svi studenti i rektor

U Nezavisnoj uniji studenata,saznali smo da su juce u popodnevnim satima oslobodjeni svi celnici ove organizacije i ostali studenti koji su privedeni tokom demonstracija. Oslobodjen je takodje i rektor Univerziteta Ejup Statovci kao i prorektor Ahmed Geci. Kosovski Odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda saopstio je da je juce zlostavljan i predsednik ove organizacije Bajazit Nusi. Prema ovom izvoru, tokom jucerasnjih demonstracija povredjeno je oko 200 studenata i gradjana.

Nakon intervencije demonstranti su seli na ulicu sto je jos vise doprinelo stvaranju opsteg meteza. Naravno, to nije sprecilo policiju da nastavi sa batinanjem, a najvise su stradali studenti koji su bili u prvim redovima, celnici NUS, kao i rektor i prorektor. Kada su studenti videli da sedenje ne pomaze, dali su se u beg. Intervencija policije trajala je na tom mestu otprilike pola sata. Treba napomenuti da su batine dobili i slucajni prolaznici u centru Pristine gde se, inace, nista nije dogadjalo. Posebne intervencije zabelezili smo kod Skupstine Kosova, blizu Doma zdravlja i ispred srednje skole "Dzevded Doda".

Ulicama Pristine se i dalje nastavlja "procesljavanje" i legitimisanje prolaznika. Posto je u policiju privedeno skoro kompletno rukovodstvo organizatora, za sada je neizvesno da li ce se protesti nastaviti sledeceg dana.

B. Cani

Protesti u Gnjilanu, Prizrenu, Peci i Kosovskoj Mitrovici

Istovremeno protesti su odrzavani u skoro svim drugim vecim gradovima Kosova. Studenti su protestovali u Gnjilanu, Prizrenu, Peci i Kosovskoj Mitrovici. Kosovski informativni centar javlja da je u protestima u tim gradovima takodje prisustvovalo na hiljade studenata i gradjana. Jedino je u Prizrenu policija dozvolila da studenti protestuju do 13 casova, nakon cega su rasterani. Izvori Kosovskog informativnog centra tvrde da je svuda, pri rasturanju protesta, primenjena policijska sila, maltretiranje i privodjenje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /