Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

SAOPSTENJE VLADE SRBIJE POVODOM DEMONSTRACIJE ALBANSKIH STUDENATA NA KOSOVU

Separatizam - motiv protesta

Beograd. - Povodom demonstracija albanskih studenata, Vlada Srbije izdala je u utorak saopstenje u kojem se kaze:

"Demonstracije studenata separatisti zele da predstave svetskoj i domacoj javnosti kao protest protiv navodnog krsenja ljudskih prava Albanaca na Kosovu, posebno prava na skolovanje. Javnost se time obmanjuje, jer je po sredi separatisticko opredeljenje za posebnu drzavu Kosovo i shodno tome poseban univerzitet. To je osnovni motiv onih koji su inspirisali i podstakli organizovanje demonstracija. To je osnovni motiv onih koji su inspirisali i podstakli organizovanje demonstracija. To je osnovni razlog zbog koga se ne sprovodi sporazum o normalizaciji obrazovnog sistema za albansku decu i omladinu na Kosovu i Metohiji", stoji u saopstenju vlade upucenog posredstvom Ministarstva za informisanje.

"Albanski djaci i studenti imaju pravo kao i svi drugi djaci i studenti na Kosovu, u Srbiji i Jugoslaviji, da uce i skoluju se pod jednakim uslovima i na svom maternjem jeziku. Vlada Srbije odlucna je da sporazum, koji to treba da obezbedi, dosledno i u potpunosti sprovode. Jedina prepreka za to je separatizam. Srbija nikada nece dozvoliti postojanje odvojene albanske drzave Kosovo sa posebnim skolstvom i univerzitetom", konstatuje se u saopstenju i dodaje:

"O odbacivanju ideje o tzv. nezavisnom Kosovu sa jasnim upozorenjem da je Kosovo neodvojivi deo Srbije izjasnile su se, uostalom, vlade gotovo svih drzava u medjunarodnoj zajednici. Vreme je da svi Albanci u Srbiji shvate koliko su separatisticke ideje nerealne i koliku im stetu nanose, sve u interesu zajednickog i ravnopravnog zivota u Srbiji i Jugoslaviji".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /