Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

TRUPE SFORA ZAUZELE CETIRI KLJUCNA TV PREDAJNIKA U REPUBLICI SRPSKOJ

Svi predajnici od juce pod kontrolom Banjaluke

Operacijom Sfora zatvoreni su predajnici Trebevic pored Sarajeva, Leotar kod Nevesinja, Duga Njiva i Udrigovo na istoku Republike Srpske. "Predajnici u rukama Banjaluke i ostace u rukama Banjaluke", izjavio Havijer Solana, generalni sekretar NATO-a

Sarajevo, AFP. - Postupajuci u skladu s medjunarodnim pozivima da se suzbije propaganda koja se emituje na programima televizije bosanskih Srba, trupe Sfora, potpomognute oklopnim vozilima i uz ucesce ruskih vojnika, juce u zoru su zauzele cetiri kljucna TV predajnika u Republici Srpskoj, saopstio je NATO. Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izjavio je da je kontrola nad predajnicima sada predata politickoj frakciji bosanskih Srba koju predvodi predsednica RS Biljana Plavsic. "Danas su predajnici u rukama Banjaluke i ostace u rukama Banjaluke", kaze se u Solaninom saopstenju, izdatom u holandskom gradicu Mastrihtu, gde se odrzava sastanak ministara odbrane NATO.

Operacijom Sfora zatvoreni su predajnici Trebevic pored Sarajeva, Leotar kod Nevesinja, Duga Njiva i Udrigovo na istoku Republike Srpske. Svi predajnici se nalaze na istocnoj teritoriji entiteta bosanskih Srba, koju pretezno kontrolise tvrdo politicko krilo s Pala. Do ranog popodneva predajnici su poceli da prenose signal Banjaluckog studija.

Ruski vojnici su ucestvovali u akciji i pored toga sto je Moskva proslog petka saopstila da se protivi upotrebi vojne sile radi resenja situacije s medijima u Bosni. Prema recima generala Veslija Klarka, vrhovnog komandanta NATO-a u Evropi, u operaciji je ucestvovalo nekoliko stotina vojnika Sfora. "Sva cetiri mesta su zauzeta bez incidenta", rekao je on. "Sada spremamo predaju kontrole nad sistemom novoj upravi", dodao je on.

"Jutrosnja akcija Sfora demonstrira nasu odlucnost da podrzimo one koji podrzavaju Dejton i da delujemo brzo i robustno protiv onih koji nastoje da podriju mirovni proces", rekao je u Mastrihtu Havijer Solana, upozorivsi da "ne treba sumnjati u odlucnost NATO-a".

On je takodje rekao da je akcija NATO-a preduzeta na osnovu zahteva visokog medjunarodnog predstavnika u Bosni Karlosa Vestendorpa, a portparol Sfora Jan Justen je u Sarajevu izjavio da je Sfor taj zahtev primio u utorak. Vestendorpov zahtev je usledio nakon zakljucka da je SRT prekrsila obavezu da nece emitovati antidejtonsku propagandu, preuzetu sporazumom od 2. septembra, i nakon zvanicnog upozorenja koje joj je upuceno 10. septembra. Izabrana predsednica RS Biljana Plavsic vodi ogorcenu politicku borbu s pripadnicima tvrde politicke struje s Pala, koji su iskoristili kontrolu nad Srpskom radio-televizijom (SRT) kako bi sirili propagandu protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srpski radio je u avgustu podstakao hiljade demonstranata da bacaju kamenice i "molotovljeve koktele" na vojnike Sfora i pripadnike medjunarodne policije u Brckom i Bijeljini. SRT rutinski opisuje Sfor kao okupacionu snagu koja se moze uporediti s nacistima iz Drugog svetskog rata.

Jucerasnja operacija Sfora usledila je nakon sto je portparol UN Aleksandar Ivanko optuzio SRT da je iskrivljeno predstavila sarajevsku pres-konferenciju Luiz Arbur, vrhovnog tuzioca Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu. "Emitovanjem snimka su prekrsena prakticno sva pravila i propisi o postenom i objektivnom izvestavanju", rekao je Ivanko u utorak. "Ono sto je Arbur rekla bilo je neobjektivno, pristrasno, iskrivljeno i potpuno pogresno predstavljeno."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /