Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

LIDER DEMOKRATA U VREME SETNJE ULICAMA GRADA PRE AKCIJE MUP

Necemo ponavljati model od prosle zime

- Ne zelimo da ponavljamo desavanja od zimus i zimusnji model. On je unikat, a pokusaj da se svakog dana organizuju protesti, na neki nacin bilo bi skrnavljenje jednog divnog istorijskog dogadjaja. Imamo i drugacije ciljeve i drugaciju koncepciju. Nas cilj nije samo da vratimo Studio B ili Beograd. Mi zelimo i nas cilj su korenite promene u Srbiji. Takodje, nema razloga da svakodnevno iscrpljujemo ljude, ne zelimo da trosimo njihovu snagu i energiju. Pripremamo se za dugu zimu i za mnogo zilaviju politicku borbu nego prosle godine - rekao je lider demokrata Zoran Djindjic.

- Racunamo, a to smo videli i juce, da demokratska Srbija nije zaspala, da ta energija postoji i da mozemo da se oslonimo na nju. Sada treba iskoristiti jedan pravi politicki model, to jest, konsolidovati snagu i energiju gradjana kako bi ona bila prava protivteza nedemokratskoj Srbiji koja se takodje organizuje i konsoliduje. Pokazalo se da pojedinacni uspesi nisu dovoljni. Mi nemamo nista od toga ako 15 ili 20 dana demonstriramo, da bi se vratio Studio B. To je malo, rekao je Djindjic i dodao:

- Imamo jednu drugu taktiku, koja ce vise meseci da traje, a gradjane cemo pozivati na protestna okupljanja odredjenim povodom. Od ponedeljka idemo po Srbiji gde cemo takodje organizovati skupove. Protest zakazan za subotu u vreme izborne cutnje, na dan izbora, ima za cilj da antiizborna kampanja uspe, nakon cega nastaje kriza. Tada treba da nastupi demokratska Srbija.

Upitan da prokomentarise izjavu Vuka Draskovica da je policiju prvog dana protesta, na ulice pozvao Zoran Djindjic u dosluhu sa Sluzbom bezbednosti, lider demokrata je rekao: "Psihijatar moze da resava njegove probleme. On je ispao iz politike i uplovio u neke opasne oblasti, prepune dusevnih nezgoda, a ja za to nisam strucan", rekao je Djindjic, i duhovito dodao: "Veceras sam odlucio da dam slobodno policiji, da se odmore i pripreme za subotu", rekao je Djindjic, pre akcije MUP-a na ulicama Beograda.

U toku setnje, nadomak direkcije SPO u Knez-Mihailovoj ulici, upitan da li ocekuje reakciju ili eventualno neke probleme, Djindjic je rekao: - SPO je za nas mrtva priroda, proslost i nemamo nikakve emocije prema njima. Ako bude nekih problema u svakom slucaju, izazvace ih oni.

Smece u Knez - Mihailovoj

U toku setnje Knez Mihailovom ulicom, pored zardinjera nalazilo se dosta razbacanog smeca i prepunih kesa. Videvsi to, lider demokrata kratko je konstatovao: - Od kako nisam gradonacelnik, niko vise ne sklanja djubre s ulica grada.

Komentarisuci smene u Studiju B, i postavljanje novog rukovodstva u toj kuci, Djindjic je rekao: - Ne mogu da razumem coveka koji je pristao da za pola sata dodje na mesto ljudi koji su komesarski i komunisticki oterani. Onaj ko drzi do sebe i ima malo dostojanstva, ne bi na to pristao.

Z. M. Jevtic

"Okupljamo se kao gradjani"

U periodu pre nego sto je intervenisala policija, Djindjic je obrazlozio zasto gradjani nisu pozvani u setnju uobicajenim ulicama: - Ne zelim da saljem ljude na kordone policajaca. Okupljacemo se na Platou hteli oni to ili ne. Okupljamo se kao gradjani. Oni mogu da nam naplate kaznu, ali nikako nemaju pravo da nas maltretiraju, rekao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /