Cetvrtak, 2. oktobar 1997.

PREDSEDNISTVO EU I VLADA SAD OSTRO OSUDILI AKCIJU POLICIJE U BEOGRADU I NA KOSOVU

Milosevic odgovoran za neumerenu upotrebu sile

Beograd. - "Predsednistvo Evropske unije i Vlada Sjedinjenih Drzava snazno osudjuju upotrebu sile protiv mirnih demonstranata na Kosovu i na demonstracijama u Beogradu i pozivaju medjunarodnu zajednicu da im se pridruzi u osudjivanju ovakve akcije", kaze se u "zajednickom saopstenju o demonstracijama i policijskom nasilju u Srbiji", koje je juce stiglo u nasu redakciju iz ambasade SAD u Beogradu.

"Upotreba sile protiv mirnih demonstranata je neprihvatljiva. Za neumerenu upotrebu sile od strane policije odgovornost snosi rukovodstvo u Beogradu, ukljucujuci predsednika SRJ Milosevica. Ponovo pozivamo vladu u Srbiji da u potpunosti postuje prava gradjana na mirno okupljanje", navodi se u saopstenju.

"Uklanjanje Zorana Djindjica s polozaja gradonacelnika Beograda, smena urednika Televizije Studio B i raspustanje Upravnog odbora stanice - cime se ocigledno ponistavaju demokratski dobici s lokalnih izbora proslog novembra - izazivaju ozbiljna pitanja. Duboko smo zabrinuti zbog bilo kakvog pokusaja ponovnog uspostavljanja politicke kontrole nad medijima u Srbiji i pozivamo vlasti da unapredjuju razvoj slobode stampe i uredjivacke nezavisnosti, a ne da ga uskracuju. Smatramo da je za to odgovoran predsednik Milosevic", kaze se u zajednickom saopstenju Predsednistva EU i Vlade SAD.

"Takodje smo zabrinuti zbog samovoljnog hapsenja rektora paralelnog univerziteta kosovskih Albanaca u Pristini Ejupa Statovcija i jednog broja istaknutih studentskih lidera kosovskih Albanaca. Ponavljamo poziv Beogradu da uspostavi dijalog s kosovskim Albancima, koji je upucen sa sastanka ministara Kontakt grupe u Njujorku", zakljucuje se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /